Menu Close

ZDRAVSTVENE KORISTI ŽUTE PAPRIKE: Nevjerovatne blagodati za kožu, kosu i zdravlje..

Zdravstveni stručnjaci smatraju da, što je izraženija boja u vašoj hrani, to je bolja i njena nutritivna vrijednost. Važno je jesti mnoge boje prirodnih proizvoda da biste ostali zdravi i srčani!

Žute paprike su jedno od najljepšeg povrća u svijetu hrane! Njihov jarkožuti pigment može odmah promijeniti jelo običnog izgleda u fini gurmanski proizvod. Žuta paprika pripada porodici paprika ili kapsicuma i jedna je od mnogih boja paprike. Osim što hrani dodaju boju, ove paprike su prepune mnogih vitamina i minerala koji igraju presudnu ulogu u pravilnom funkcionisanju tijela. Pune su antioksidansa, koji mogu pojačati imuni sistem i spriječiti naše tijelo da postane plijen infekcijama, pa čak i kancerima. Pogledajmo detaljnije neke od najboljih koristi žute paprike za zdravlje, kosu i kožu.

ŠTA JE ŽUTA PAPRIKA?

Žuta paprika je jedna varijacija kapsicum vrste. Dobija svoj sjajan pigment iz pH zemlje i u osnovi je zrela zelena paprika. Žute paprike su vrlo blagog i slatkog ukusa. Prilično su sočne i mogu se vrlo lako skuhati. Ovo sjajno povrće dodaje se u mnoga jela, uključujući pizze, kako bi jelo izgledalo prezentativno, a bilo hranjivo.

JESU LI ŽUTE PAPRIKE ZDRAVE?

Žuta paprika ima veći niz hranljivih sastojaka od bilo koje druge vrste paprika. Sadrži visoku vrijednost vitamina C za jačanje imunološkog sistema i čini tijelo otpornim na bolesti. Pored velike količine vitamina, u žutoj paprici je obilje važnih minerala kao što su folat, magnezij, bakar itd. To je čini jednim od najzdravijih povrća.

ČINJENICE: Nutritivna vrijednost žute paprike po 1 porciji (186 grama): Ukupna kalorija: 50,2, Ukupni ugljeni hidrati: 11,8 mg, Dijetalna vlakna: 1,7 gm, Protein: 1.9 gm, Vitamin C: 569% DV, Vitamin B6: 16% DV, Folat: 12% DV, Kalcij: 20,5 mg, Kalij: 394 mg, Fosfor: 44,6 mg

ZDRAVSTVENE KORISTI ŽUTE PAPRIKE

Uklanja slobodne radikale: Antioksidanti u žutoj paprici su jedno od najkorisnijih sredstava u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu, koji obično dovode do oštećenja ćelija i izazivaju brojne probleme na koži i tijelu. Ustvari, to su slobodni radikali koji dugoročno uzrokuju rak. Uključujući žutu papriku u ishrani, izbacit ćete slobodne radikale i zadržati tijelo sigurno i zaštićeno. Ovo je jedna od glavnih koristi žute paprike za zdravlje.

Detoksikuje tijelo: Toksini, prljavština i sve opasne tečnosti u organizmu mogu se ukloniti konzumiranjem žutih paprika. To je moguće zbog visokog nivoa antioksidanata i dijetalnih vlakana u ovom prehrambenom proizvodu. To je prirodno sredstvo za čišćenje tijela i na taj način reguliše tjelesne funkcije za bolje zdravlje.

Reguliše varenje: Sadržaj vlakana u žutoj paprici je pravi način da se reguliše ne samo probavni sistem, već i kretanje crijeva. Vitamini i minerali samo nadopunjuju dobro zdravlje organizma i varenje. Najbolje što ovdje možete učiniti je da uzmete porciju žute paprike i vidite koliko ste sposobni probaviti i apsorbovati hranu.

Snižava holesterol: Pa, opet, antioksidanti u žutoj paprici dobro djeluju na snižavanje holesterola ili LDL-a u organizmu. Ovo pomaže u smanjenju rizika od srčanih bolesti i održava ga zdravim i sigurnim. Žuta paprika ima veoma malo masnoća i kalorija, a veoma je bogata hranjivim sastojcima koji će pomoći u postizanju ovog cilja.

Upravlja težinom: Niske kalorije i masnoća u žutim paprikama i dijetalna vlakna koja vam pomažu da budete siti duži vremenski period, osiguravaju da u tijelu nema dodatnih kalorija. Ovo ne samo da pomaže ljudima da održe težinu, već pomaže pretilima da gube kilograme postepeno, ali na zdrav i efikasan način.

Obezbjeđuje kalij: Postoji zahtjev tijela za određenim nivoom kalija koji treba ispunjavati svakog dana za pravilno funkcionisanje tijela. Žute paprike imaju dobre količine kalija koje mogu ispuniti vaš cilj bez ikakvih velikih promjena u ishrani.

Održava krvni pritisak: S dobrim nivoima kalija i niskim nivoom natrija možete biti sigurni da su krvne žile opuštene i samim tim protok krvi u pravom i idealnom omjeru. To pomaže u snižavanju visokog krvnog pritiska, kao i održavanju pravilne ravnoteže u ovom aspektu.

Protiv starenja: Antioksidanti u žutim paprikama pomažu u održavanju kože čistom i blistavom. Ublažava bore i fine linije, kao i sve znakove starenja. Redovno jedenje žutih paprika može da zaštiti kožu od oštećenja od sunca i spriječi oštećenje ćelija. Vjerovatno ćete imati vidljivo mlađu, svježiju kožu ako uključite ove paprike u svoju prehranu.

Poboljšava zdravlje kose: Za zdravlje kose antioksidanti su definitivno uslov. Svakoga dana morate uzimati žute paprike kako biste aktivirali folikule dlake i održali zdravu kožu. Ovo će izliječiti sve probleme s kosom i poboljšati rast kose.

Jača imuni sistem: Žute paprike nude više od 500 posto DV vitamina C u jednoj porciji. Ovaj vitamin se može boriti protiv mikroba koji izazivaju infekciju i štiti organizam od uobičajenih infekcija, poput prehlade, kašlja, grlobolje itd. Važno je redovno konzumirati ovo nevjerovatno povrće da biste osnažili svoj imuni sistem i smanjili zavisnost od antibiotika.

Ublažava depresiju: Jedna od manje poznatih prednosti žute paprike su njena antidepresivna svojstva. Poznato je da prisustvo jedinjenja pod nazivom luteolin smanjuje znakove stresa, depresije, ljutnje i drugih ekstremnih emocija. Također, poznato je da još jedno jedinjenje koje se naziva kvercetin, reguliše raspoloženje i smiruje um.

NUSPOJAVE ŽUTE PAPRIKE:

Iako nema mnogo poznatih ozbiljnih nuspojava žute paprike, pretjerano jedenje može dovesti do određenih zdravstvenih problema kao što su: Mučnina, Grčevi u stomaku, Loša probava, Osjećaj pečenja u želucu, Gubitak apetita, Proljev, Glavobolja

Vezani članci