Menu Close

Zdravija verzija poznatog i omiljenog bosanskog deserta..

Dnosimo vam recept za omiljeni bosanski desert, sa puno manje šećera nego po tradicionalnoj recepturi..

Pripremite: 5 jonagold ili jabuka po izboru, 1 limun. Rernu zagrijte na 190 stepeni. Ogulite jabuke i izvadite sredinu. Oguljene jabuke premažite sokom limunom da manje potamne. Onda ostatak soka limuna dodajte u mješavinu za punjenje: 70 g oraha ili pekana, 3 supene kašike kokosovog šećera, 30 g grožđica, 50 g putera od badema, malo cimeta ili kardomoma (po želji izostaviti), 2 supene kašike biljnog mlijeka.

Sastojke usitnite mehanički ili ručno, pa ih izmiješajte. Ispunite jabuke u sredini, onda stavite na pleh sa papirom za pečenje. Posljednje, prelijte svaku jabuku sa čajnom kašikom istopljenog kokosovog ulja. Pecite 40-tak minuta, nekoliko minuta manje ako su vaše jabuke manje. Probodite viljuškom da provjerite jesu li pečene, ali da nisu premekane i raspadaju se.

Jabuke možete i skuhati u vodi sa sokom limuna i 3 kašike kokosovog šećera. Kada voda proključa ubacite oguljene jabuke u lonac, poklopite i ostavite da kuha pet minuta. Onda jabuke okrenite i kuhajte još pet minuta ako su i dalje tvrde. Izvadite ih iz lonca na tanjir pa sredinu popunite mješavinom sa orasima.

Ako biste voljeli da maksimalno iskoristite blagodati jabuka, nemojte ih peći nego servirajte sirove natopljene se puno limunovog soka. A kokosov šećer u sastojcima punjenja zamijenite sa 10-tak odkoštenih hurmi. Servirajte sa višnjama, sjeckanim orasima i grožđicama, i dobili ste malo interesantniji obrok koji može zamijeniti doručak.

Izvor: klix.ba