Menu Close

Zašto trebamo jesti čokoladu svaki dan..

Tokom ljetnih dana žudite za kockicom hladne čokolade, ali stručnjakinja Sarah Hartnet tvrdi da je nikada ne biste trebali stavljati u frižider.

Naime, njen je savjet da je konzumirate samo ako stoji na sobnoj temperaturi. Kako ističe, ako se čuva u frižideru, čokolada može imati drugačiji okus, odnosno poprimiti aromu namirnica koje se nalaze kraj nje. “Sigurno ne želite da čokolada ima okus po luku ili češnjaku”, kaže Sarah.

Još jedan njen savjet odnosi se na konzumaciju čokolade. Kaže da biste je, prije nego što je stavite u usta, trebali pomirisati. “Čokolada daje multisenzorno iskustvo, a miris određuje otprilike 80 odsto našeg okusa. Mirisanje čokolade pripremiće vaše okusne pupoljke i navlažiti usta pa će i okus biti potpuno drugačiji”, poručila je.

Brojna istraživanja pokazala su kako svakodnevna konzumacija čokolade s visokim postotkom kakaa donosi dobrobiti za naše zdravlje, a posebno na zdravlje srca, krvnih žila i živčanog sustava. Kakao je bogati izvor vitamina i minerala, poput vitamina B12, B2 i B3 te vitamina E, kao i minerala poput fosfora, mangana i cinka, a također sadrži kalcij, magnezij, kalij i željezo. Tamna čokolada koja se radi od zrna kakaa prava je riznica moćnih antioksidansa koji djeluju pozitivno na naš organizam, a ovo su samo neke od dobrobiti konzumacije tamne čokolade:

Smanjuje rizik od srčanih oboljenja

Istraživanja su pokazala kako konzumiranje čokolade smanjuje rizik od srčanih oboljenja čak za jednu trećinu. Iako sadrži masne kiseline, one ne doprinose rastu kolesterola, baš naprotiv- one smanjuju rizik od srčanog udara. Kakao smanjuje razinu LDL- a (lošeg kolesterola) i povećava razinu HDL-a, odnosno “dobrog” kolesterola. Flavonoidi koje nalazimo u tamnoj čokoladi imaju antioksidativna svojstva, što znači da štite srce od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.

Umiruje živčani sustav

Sastojci poput flavonoida i katehina koje nalazimo u tamnoj čokoladi mogu smanjiti rizik od moždanog udara. Ovi sastojci također pomažu u smanjivanju rizika od raznih poremećaja živčanog sustava te su novija istraživanja pokazala da čak i pomaže u borbi protiv Alzheimerove bolesti.

Poboljšava pamćenje i koncentraciju

Čokolada djeluje kao hrana za vaš mozak: zahvaljujući flavonoidima koji potiču cirkulaciju krvi u mozak, čokolada vas čini budnima i koncentriranima. Istraživanja su čak pokazala kako djeca koja konzumiraju čokoladu postižu bolje rezultate na testovima matematičkih sposobnosti.

Podiže energiju

Masne kiseline daju vam energiju bez riskiranja podizanja kolesterola, a šećer u čokoladi podiže energiju i opušta tijelo. Naravno, razina kolesterola u čokoladi ovisi o vrsti mlijeka i mliječnih proizvoda koji se koriste u izradi, stoga je važno da birate tamnu čokoladu sa što većim postotokom kakaa.

Prirodni afrodizijak

Teobromin i feniletilamin dva su sastojka koja navodno imaju afrodizijska svojstva, no potrebna su daljnja istraživanja koja će potvrditi ove navode. Sada kada ste saznali sve dobrobiti konzumiranja čokolade, možete uživati u najfinijem okusu bez grižnje savjesti.

Vezani članci