Menu Close

Zašto je bolje trčati napolju

Kako teretane i fitnes klubovi postaju sve popularniji, tako raste i popularnost trčanja u mestu na pokretnoj traci. Ipak, korisnije je i zdravije trčati napolju, evo zašto.

Čak i ako ste navikli da redovno džogirate, poznat vam je osećaj da vam se ponekad ne izlazi – najčešće zbog lošeg vremena ili sličnog. Sa druge strane, trčanje po traci u fitnes klubu uglavnom znači da ćete imati i društvo kao ddodatnu motivaciju, dok biste napolju možda džogirali sami.

Pa ipak, trčanje napolju je bolje, zato što:

Podiže energiju i doprinosi mentalnom zdravlju.

Prema istraživanu obavljenom na Univerzitetu Ekseter, trčanje napolju podiže raspoloženje i energiju. Tok trčite po stazi ili parku, npr. takođe se divite lepoti prirode, izlažete se svežem vazduhu i suncu (ako je leto), a zvuci i mirisi prirode pomažu da se osetite opuštenije i imate više entuzijazma umesto dosadnog tabananja po traci u zatvorenoj prostoriji.

Sagoreva više kalorija.

Trčanje napolju podrazumeva otpor vazduha, ili vetra, ako je dan vetrovit, išto znači trošenje više energije. Takođe, napolju se prilagođavate temperaturi i podlozi. Ta tri faktora čine da napolju trošite više kalorija nego na traci.

Pravilnije opterećuje mišiće zadnjice (gluteus) i butina. Kad trčite po traci, kretanje ispod vas čini da vam nove idu iza vas. To smanjuje napor koji glutealni mišići prave kad trčite napolje i pokrećete se napred u odnosu na podlogu. Trčanje napolju više jača mišiće gluteusa i butina.

Jača kosti.

Možda je trčanje po traci lakše zato što smanjuje udarac koji oslanjanje o tvrdu podlogu vrši na kolena. Kad trčite po trotoaru ili stazi, kosti i vezivno tkivo trpe snažne udare – ali kao što su istraživanja pokazala, od njih kosti jačaju i postaju gušće!

Naviknutost na jače udare kad trčite napolju takođe stvara naviku koja pomaže da sprečite povrede koje bi mogle nastati kad nakon dužeg trčanja po traci počnete da trčite po stazi.

Naravno, bolje je trčati i na traci nego ne trčati nikako. Ali, ako već možete da birate, bolje je (a i jeftinije) da trčite napolju.

Izvori:
www.organicspamagazine.com
www.runnersworld.co.uk

Vezani članci