Menu Close

ZANIMLJIV RECEPT: Grilovani stejk

Sočni grilovani stejk, za prste polizati..

POTREBNI SASTOJCI:

maslinovo ulje

kilogram odreska od junetine

so, biber

3 grančice ruzmarina

10 čeri paradajza

PRIPREMA RECEPTA:

Prvo neka vam odrezak odleži nekoliko sati u maslinovom ulju. Tako se stabilizuju mesne bjelančevine zbog čega je meso na samom kraju mnogo mekše i ukusnije. Meso sjecite na debljinu od četiri centimetra. Nikad nemojte odrezak direktno iz frižidera stavljati na vatru, dajte mu malo vremena da se ugrije. Posolite sa svake strane pa pecite ili na dobro zagrejanom roštilju ili na električnom roštilju s minimalnom količinom ulja.

A za srednje pečen biftek slijedite korake, dva puta po dva minuta pečenja na svakoj strani, od ukupno osam minuta. Važno je slijediti ova uputstva i ne okretati meso češće. Tokom pečenja možete grančicom ruzmarina umočenom u maslinovo ulje lagano da premažete meso s jedne i druge strane.

Tako se karamelizuju belančevine i odrezak dobija lijepu braonkastu boju. Prije posluživanja, pustite odrezak da se “odmori” dva-tri minuta i da se sokovi stabilizuju, što će mu osigurati posebnu sočnost. Potom na meso stavite par kapi maslinovog ulja i servirajte ga sa isečenim čeri paradajzom i grančicama ruzmarina. Uživajte u ovom ukusnom obroku..

Vezani članci