Menu Close

Začin koji topi masti: Stimuliše rad bubrega i gastrointestinalnog trakta, dobar je diuretik

Teheranski institut medicinskih nauka sproveo je zanimljivo istraživanje sa dvije grupe, a svaka se sastojala od 44 žene sa suvišnim kilogramima.

Tokom 3 mjeseca obje grupe su se hranile po istoj šemi (1.200 kalorija dnevno) s tim što su u svakodnevni jelovnik prve grupe uključili 1 kašičicu kumina (indijskog kima). Ovaj začin dodavali su u nemasni jogurt ili u salate, piše “Balkans press“.

Rezultat je bio impresivan: žene iz prve grupe izgubile su u proseku 14% tjelesne masti više nego žene iz druge grupe. Takav efekat objašnjava se time da kumin sadrži fitosterole koji imaju sposobnost smanjivanja nivoa holesterola u krvi.

Takođe, ovaj začin je bogat kalcijumom, fosforom i gvožđem. Stimuliše rad bubrega i gastrointestinalnog trakta, dobar je diuretik, a zbog poboljšanja i ubrzanja lipidnog metabolizma u organizmu smatra se odličnim sredstvom u borbi sa suvišnim kilogramima.

Kako konzumirati: Za poboljšanje metabolizma unos sjemena kumina treba da bude 1 kašičica dnevno. Dodajte ovaj začin u jela od jaja, mesa, sira, a takođe u jogurt i salate.

Kontraindikacije za konzumiranje kumina: povećana kiselost, gastritis, čir na želucu, srčana oboljenja, dijabetes.

Vezani članci