Menu Close

ZA OVAJ DESERT POTREBNA SU VAM TRI SASTOJKA I DESET MINUTA

Eton mess je tradicionalni britanski desert koji se priprema od samo tri sastojka – jagoda, puslica i slatkog vrhnja, a gotov je za nevjerovatnih 10 minuta.

Nastao je sasvim slučajno 1920. godine u elitnoj školi u Etonu, kada su se sastojci za tortu zgnječili, pa je nastao nered. I danas se obavezno služi na godišnjoj utakmici kriketa protiv učenika Harrow School, ali se često priprema bez razloga jer je mnogima omiljena proljetna i ljetna poslastica diljem svijeta kada pristignu jagode.

Evo kako ćete ga pripremiti:

Potrebno je: 450 g svježih jagoda, 10-tak puslica, 240 g umućenog slatkog vrhnja. Još je potrebno: pola limuna, 2 kašike šećera.
Postupak pripreme: Nasjeckajte jagode, pa ih stavite u veliku posudu. Nairendajte koru limuna i stavite sa strane. Iscijedite kašiku soka limuna i dodajte ga u kašiku šećera, a potom sve sjedinite sa jagodama. Nježno zdrobite puslice prstima.

Vrhnju za šlag dodajte kašiku šećera, pa miksajte tri do četiri minute. Usitnjenim puslicama dodajte pola jagoda, pa drvenom kašikom pomiješajte sa šlagom. Smjesu podijelite u četiri porcije i servirajte u visokim staklenim zdjelicama. Desert ukrasite ostatkom jagoda i limunovim sokom.

Vezani članci