Menu Close

VUČIĆ U OBRAĆANJU NACIJI: Biće nam mnogo teških stvari u budućnosti, ali ne zavisimo isključivo od Prištine.

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, započeo je današnje obraćanje izjavom, juče smo imali ozbiljan razgovor u Ohridu. Danas ću pročitati cijeli Aneks i pokušati objasniti ljudima što radimo i gdje se nalazimo. To je važno za ljude”, rekao je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dok je čitao dokument kojim su se Beograd i Priština složili jučer.

Ovo je za nas u uslovima kojima ne postoji ništa lako, ne posebno teško. Biće nam mnogo teških stvari u budućnosti, u narednih šest mjeseci, godinu dana, vidjećemo. Više ne zavisimo isključivo od Prištine, već i od onoga koliko smo mi spremni da uradimo neke stvari na evropskom putu.

Nisam potpisao zbog nekoliko stvari, Srbija je međunarodno pravno priznata, Kosovo za mene nije i ne želim da pravim međunarodno-pravne sporazume s Kosovom. Čak i moje izjave kao predsjednika su obavezujuće za državu, zato pažljivo i disciplinovano vodim računa šta izgovaram“, rekao je Vučić i dodao:

„U formalno-pravnom smislu teško ćete dokazati da sporazum postoji bez potpisa, bez jasno izražene sagasnosti. Ja stalno govorim o crvenim linijama, priznanju Kosova i prijemu Kosova u Ujedinjene nacije. Zato ne mogu da nametnu nešto Srbiji što Srbija nije prihvatila. Zato nisam potpisao ni Sporazum ni Aneks, ali smo spremni da radimo na implementaciji“.

Član Bečke konvencije kaže sljedeće: „Dodatni problem je što član 7 Bečke konvencije utvrđuju da verbalna saglasnost šefa države ima obaveznost.“ Naravno, uvijek manje nego potpis, ali ima vrijednost. Zato sam odbijao da prihvatam glagolske imenice poput prihvatanje, ni adoption, ni acceptance, ni acknowlegment. Ja ne ponavljam stvari zato što sam glup ili ne znam šta radim, već zato što dobro znam šta radim. Sada dolazimo do jednog člana koji je važan za sve, a to su nestale osobe“, navodi Vučić.

“ČANAKOV KOMENTAR UZBURKAO JAVNOST: “Ako Putin može završiti na međunarodnoj potjernici, zar mislite da Dodik ne može; njega je za ruku doveo Escobar” (VIDEO)”

(SB)

Vezani članci