Menu Close

Vrhunska Doboš torta: Najpoznatija mađarska torta..

​Torta je kreirana da dugo ostane svježa, ukusna i pogodna za transport u ondašnjim uslovima bez rashladnih uređaja. Jedna od specifičnosti doboš torte su tanke kore. Njih treba peći na podmazanom i pobrašnjenom pek-papiru

Doboš torta najpoznatija je mađarska torta i jedna od najpoznatijih na svijetu te spada u prave poslastičarske bisere. Pravi se od šest do osam tankih kora filovanih čokoladnim kremom s glazurom od karamele. Iako svojim oblikom može da podsjeti, naziv ne nosi po instrumentu, već po svom tvorcu Jožefu C. Dobošu, čuvenom mađarskom poslastičaru.

Doboš je bio vlasnik najpozantije poslastičarnice u Budimpešti. Osim kvalitetnih slatkiša, kolača i torti, prodavao je i fine sireve i vina. Za sobom je ostavio više knjiga i nekoliko tehničkih izuma za ispomoć u kuhinji, ali je zahvaljujući torti postao slavan. Tortu je predstavio na nacionalnoj izložbi u Budimpešti 1885. godine. Među prvima su je probali austrougarska krljica Elizabeta i njen suprug Franc Jozef.

Totalno drugačija od tradicionalnih torti, brzo osvaja srca ljudi i postaje poznata u Evropi, a nakon toga i širom svijeta. Među zadivljenim, ali i zavidnim poslastičarima, nastalo je čak 120 recepata, od kojih se nijedan nije približio izvornom receptu. Doboš je dugo čuvao tajnu svog recepta, ali je kao penzioner 1906. godine zavještao originalni recept Udruženju poslastičara Budimpešte.

Doboš torta je kreirana da dugo ostane svježa, ukusna i pogodna za transport u ondašnjim uslovima bez rashladnih uređaja. Jedna od specifičnosti doboš torte su tanke kore. Njih treba peći na podmazanom i pobrašnjenom pek-papiru, a papir treba staviti na okrenutu stranu kalupa za tortu. Za svaku koricu potrebno je oko tri kašike tijesta. Fil je prvi pravi čokoladni fil u istoriji poslastičarstva i pravi se od čokolade, putera i jaja.

Glazura od prženog šećera se ne preliva direktno po torti, već na papir i zasjeca na parčiće kako bi se kasnije torta lakše sjekla, pa se, kad se glazura ohladi, stavlja na tortu. Po toj čuvenoj glazuri doboš torta se i razlikuje od bilo koje druge torte. Doboš torta uvrštena je u Hungarikum zbirku, u koju se zbrajaju izuzetne vrijednosti koje se vezuju za Mađarsku i po svojoj izuzetnosti, jedinstvenosti i kvalitetu predstavljaju vrhunske vrijednosti.

RECEPT

-Kore: 8 jaja, 8 kašika šećera, 8 kašika brašna, malo praška za pecivo..  –Fil: 4 jaja, 200 g šećera, 1 vanil šećer, 150 g crne čokolade (70% kakaoa), 250 g putera..  –Grilijaš glazura: 100 g šećera, 5 g putera ili margarina..  –PRIPREMA: Razdvojiti žumanca od bjelanaca. Ulupati u čvrst snijeg bjelanca, dodavati šećer uz stalno mućenje i na kraju varjačom umiješati žumanca i brašno. Ispeći osam tankih kora u pripremljenom okruglom kalupu. Za film umutiti pjenasto jaja i šećer na pari. Dodati čokoladu i miješati dok se ne rastopi. Margarin izmiksati i sjediniti s čokoladnim kremom. Filovati kore kremom. Zatim za grilijaš glazuru u šerpici rastopiti šećer dok ne dobije lijepu braon boju, dodati na vrh noža malo putera ili margarina, sjediniti te smjesu izliti na papir i kada se počne stezati sjeći oštrim vrelim nožem na parčad na kolika planirate sjeći i samu tortu.

Sklapanje torte

Tortu sklapajte redom kora, fil, kora… i tako dok ne potrošite sastojke. Ostavite nešto čokoladnog fila za kasnije i time namžite složenu tortu. Ako ste se odlučili za karamel dekoraciju (bez koje se doboš torta ne može nazvati tako), špricem istisnite manje količine krema po površini torte, oko ivice. Potrebno vam je onoliko gomilica koliko planirate parčadi torte isjeći, a na koje ćete, malo ukoso, poređati pripremljene karamel pločice.