Menu Close

VRHUNSKA DELICIJA: PRIPREMITE MARMELADU OD ŠIPKA..

U ranu jesen ivice šuma, livada i poljskih puteva rumene se od šipka bogatog vitaminom C, kalijumom, pektinom, voćnim kiselinama i brojnim drugim vitaminima i mineralima koji su blagotvorni za probavni i mokraćni sistem, jačanje imuniteta i zacjeljivanje oštećene kože.

Šipak pripada rodu ruža, a nosi titulu jedne od najstarijih biljaka korištenih u ishrani i liječenju. Još u kamenom dobu ljudi su za ozdravljenje koristili njegovo lišće, plod i cvijet. U narodu je danas poznat po više od desetak različitih naziva – divlja ruža, šipak, šip, šipkovina, a u stara vremena naše bake su s vrhunskim umijećem pripremale razne zdrave i ukusne proizvode od ove dragocjene biljke, te su se u podrumima sa zimnicom mogle naći marmelade, džemovi, razni likeri i vina od šipka.

Domaćice i danas pripremaju brojne proizvode koji će se u domaćinstvima konzumirati tokom zime, a svakako najpoznatiji domaći proizvod od šipka je marmelada, te u nastavku pročitajte jedan od brojnih recepata za njenu pripremu…

SASTOJCI: 3 kg šipka, 1 kg šećera.. POTREBNO ZA PRIPREMU: veća šerpa, nekoliko pari jednokratnih rukavica, cjediljka, posuda na kojoj će stajati cjediljka, posuda za otpatke, žica za miješanje, šerpa za ukuhavanje marmelade

PRIPREMA:

Šipku odrežite crne kapice, zatim ga operite i stavite u šerpu te zalijte sa toliko vode da bude kompletno prekriven tečnošću i još dva centimetra iznad. Kuhajte dok se šipak ne počne raspadati, odnosno dok ne postane mekan. Po potrebi dolijevajte vode. Kada je šipak kuhan, ostavite ga u šerpi 30 minuta pa ga počnite pasirati kroz cjediljku.

Šipak s tečnošću u kojoj se kuvao sipajte kutlačom u cjediljku. Pasirajte ga rukom, na koju ste prethodno stavili rukavicu, dok god osjetite i vidite meso od šipka… Po potrebi dodajte tople vode u kojoj se šipak kuhao da vam bude lakše za pasiranje. Postupak ponavljate dok ne utrošite sav skuhani šipak.

Dobijenu smjesu sipajte u posudu u kojoj ćete je i kuhati, zatim u nju dodajte kilogram šećera i lagano počnite zakuhavati stalno miješajući smjesu žicom jer je marmelada gusta sama po sebi, a sa dodatkom šećera lako zagori. Kuhajte pola sata pa napravite probu da vidite da li smjesa dovoljno ukuhala. Ako nije nastavite s ukuhavanjem dok ne dobijete željenu gustinu marmelade.

U međuvremenu tegle sterilizujte u rerni – prvo ih operete, obrišete i stavite u hladnu rernu, koju ćete onda zagrijati na 100 stepeni. Gotovu marmeladu sipajte u vruće tegle i zatvarajte ih poklopcima. Kada napunite sve tegle, zamotajte ih u deku i ostavite da se hlade preko noći.

Savjet plus: Da bi izbjegli dugotrajnu pripremu do samog momenta kuhanja marmelade moguće je kupiti već gotovu smjesu nastalu obradom šipka, te joj dodajte samo šećer i kuhajte dok ne dobijete određenu gustinu.

Zdravstvene dobrobiti šipka: otklanja umor i malaksalost, pomaže kod glavobolje i vrtoglavice, dobar je za detoksikaciju, zaustavlja mučninu i proliv, štiti od kardiovaskularnih bolesti, poboljšava cirkulaciju, sprječava anemiju, pročišćava disajne puteve, pozitivno djeluje na kožu, mišiće i kosti..

Vezani članci