Menu Close

VISOKI PREDSTAVNIK EU i AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR: “Cilj je EU integracija Zapadnog Balkana..”

Visoki predstavnik EU i američki državni sekretar poručuju da su evropske integracije izgrađene na “duhu kompromisa” i pozvali su na nastavak takvog pristupa među svima koji su uključeni u taj proces. Šef diplomatije EU Josep Borrell i državni sekretar SAD Antony Blinken naglasili su danas svoju posvećenost saradnji sa Zapadnim Balkanom i zajedničkom radu na evropskoj budućnosti regiona..

“EU i SAD su posvećen bližoj saradnji na Zapadnom Balkanu. Osiguranje stabilnosti i napretka i pretvaranje njihove evropske i evroatlantske budućnosti u stvarnost ostaje naš zajednički cilj”, navode Borrell i Blinken u zajedničkom saopštenju.

Borel i Blinken u pisanom saopštenju ocjenjuju da je “u kritičnom trenutku evropske istorije”, u svjetlu “neopravdane agresije Rusije na Ukrajinu”, napredovanje Albanije i Sjeverne Makedonije prema EU “ključno za jačanje kohezije i otpornosti cijelog evropskog kontinenta”.

“Vođene zajedničkim vrijednostima i standardima i mjerilima EU, obe zemlje su spremne da naprave sljedeći korak ka članstvu u EU. Pozdravljamo kompromisni prijedlog koji uzima u obzir interese i brige i Sjeverne Makedonije i Bugarske na osnovu međusobnog poštovanja, povjerenja i razumijevanja.

Suverena odluka Sobranja Sjeverne Makedonije biće važna za napredovanje”, navodi se u saopštenju. Visoki predstavnik EU i američki državni sekretar podsjećaju da su evropske integracije izgrađene na “duhu kompromisa” i pozivaju na nastavak takvog pristupa među svima koji su uključeni u taj proces.

(Slobodna-b)

Vezani članci