Menu Close

UKUSNA JAPANSKA TORTA: GLAVNI SASTOJAK JE ČOKOLADA SA RIŽOM..

Nevjerovatan spoj ukusa koji je idealan za sve svečanosti.

Potrebno je: 400 g čokolade sa rižom; 150 ml slatke pavlake; 250 g sira mascarponea; kora od limuna; 150 g višanja iz kompota; 1 šlag krem od vanile; 2 krem šlaga od čokolade; 350 ml mlijeka.. Za ukrašavanje: 1 krem šlag od vanile; 125 ml mlijeka; 50 g čokolade za kuhanje.

Čokoladu sa rižom izlomiti na komade i rastopiti na pari, dodati slatku pavlaku i polako promiješati. Rastopljenu čokoladu sipati u podmazan kalup za tortu prečnika 25 cm i ostaviti najmanje 2 sata u frižideru. Krem šlag od vanile umutiti prema uputstvu sa kesice, dodati sir i rendanu koru od limuna, piše Stvar ukusa.

Polovinom krema premazati ohlađenu čokoladnu podlogu, dodati ocijeđene višnje, zatim preostali krem. Na isti način kao i šlag od vanile pripremiti i šlag od čokolade i sipati preko krem šlaga od vanile. Čokoladu za kuhanje rastopiti na pari i sipati je u tankom sloju na pek papir. Ohladiti je i izlomiti na veće komade i obložiti s njom vanjski dio torte. Šlag od vanile pripremiti po uputstvu sa kesice i ukrasiti tortu.

Vezani članci