Menu Close

UKLONITE USTAJAO MIRIS IZ KUĆE: Pomoću jednog trika sve će u roku od 3 minuta mirisati kao novo…

Nije retkost da kada dođete kući sa posla kako zakoračite u kuću osetite ustajao miris koji vam se nikako ne dopada.

Prvo za čim većina ljudi posegne jeste otvaranje prozora ili vrata, pravljenje promaje i ona situacija postane nešto bolja.Ipak, već posle nekoliko sati isti, ružan miris se ponovo javlja i onda sigurno postavljate sebi pitanje, kako ga se rešiti na duže staze.

Ako luftiranje prostorija ne pomaže, probajte da primenite neki od ovih trikova i da oterate zagušljiv, memljiv miris iz svog doma.Proverite da negde nemate mokre stvari poput peškira, majica i tome slično.Ako ste nekada ostavili prljave, mokre peškira na gomili i otputovali na nekoliko dana po povratku ste sigurno osetili ustajali miris buđi i vlage.

Ovakav miris može da bude se pojavi i ako na drugim mestima imate vlagu, koja se recimo sliva niz krov, pa ulazi u stan ili kuću. Spore buđi koje tada nastaju lako se šire kroz celu kuću i zato se taj neprijatan miris oseća svuda. Kada spore počnu da se razmnožavaju one emituju gasove koje naši nosevi lako mogu da otkriju.

Ako primetite i najmanju trunčicu buđi ddmah je očistite jer ćete jedino tako sprečiti njihov rast. Evo gde još dosade spore buđi mogu da se nastane. U kuhinji obratite pažnju oko sudopere i mašine za pranje sudova. Proverite takođe i da li ih ima u frižideru i malim uređajima koji koriste vodu, poput aparata za kafu i čajnika.

Obavezno proverite i kantu za otpatke, jer bi plesan mogla rasti ispod obloge kesa za smeće za jednokratnu upotrebu. U spavaćim sobama i dnevnom boravku pogledajte oko zaptivača prozora da li propuštaju i ispod saksijskih biljaka koje mogu da procure. Proverite da li u ormarima ima plesni naročito ako u njemu ostavljate mokru ili vlažnu obuću.

Ne zaboravite da odete do tavana, podruma i garaže da proverite da li ima vlažnih mesta oko prozora, bojlera i ventilacionih otvora.Proverite da li ima curenja oko mašine za pranje veša i oko vrata mašina za pranje veša sa prednjim punjenjem koje mogu da izazovu buđ u vešernici ili kupatilu.

Uverite se da je otvor vaše mašine za sušenje čist i da spoljni otvor nije blokiran, tako da postoji dobar protok vazduha da eliminiše vlagu.

Letnje torbe za plažu i sportske torbe treba proveriti, jer zaboravljeni mokri peškiri za plažu, vodene igračke za plažu, mokre sportske čarape, jastučići za sportske uniforme i slični predmeti mogu izazvati stvaranje buđi ako se na njih zaboravi.

Na sva ova mesta možete da isprskate prirodni preparat koji ćete sami napraviti za samo nekoliko minuta, a koji će učiniti da sve površine, ormari, kupatilo, kuhinja mirišu kao da ste ih sada doneli iz prodavnice.

Sve što vam je potrebno jeste flašica sa raspršivačem, malo sirćeta, soda bikarbona i eterično ulje eukaliptusa ili neke druge vama omiljene biljke.

Litar vode, pola kašičice sode bikarbone, 2 kašike sirćeta i nekoliko kapi eteričnog ulja pomešajte u flašicu, a onda stavite raspršivač i samo isprskajte. Jednostavno je, a zaista efikasno.

(Sve što vam je potrebno jeste flašica sa raspršivačem, malo sirćeta, soda bikarbona i eterično ulje eukaliptusa ili neke druge vama omiljene biljke.

Litar vode, pola kašičice sode bikarbone, 2 kašike sirćeta i nekoliko kapi eteričnog ulja pomešajte u flašicu, a onda stavite raspršivač i samo isprskajte. Jednostavno je, a zaista efikasno. (espreso/FOTO: SHUTTERSTOCK/KRAKENIMAGES)

Vezani članci