Menu Close

TRIK POZNATOG KUHARA ZA SAVRŠENE PEČENE KROMPIRE..

Savršeni pečeni krompiri imaju hrskavu koricu i mekanu sredinu.

Da bi postigao takav rezultat, Jamie Oliver već godinama usavršava recept za taj kulinarski klasik. U pripremi jela slavni britanski chef najčešće koristi vrstu engleskog krompira – Maris Piper. On vjeruje da će krompir biti finiji ako ga prvo stavite kuhati u slanu i vruću vodu na desetak minuta.

Komade ocijeđenog i djelimično ohlađenog krompira potom stavlja u lim za pečenje koji je prethodno premazao ekstradjevičanskim maslinovim uljem, maslacem ili pačjom masti. Pritom valja znati da će vam pačja mast zagarantirati najveću hrskavost. U lim stavlja uvijek samo jedan sloj krompira kako bi se ravnomjerno ispekli te ih dobro posoli i popapri.

Krompire stavlja peći u zagrijanu pećnicu na 190 Celzijevih stepeni oko 30 minuta dok ne dobiju lijepu zlatnu koricu. Potom krompire vadi iz pećnice, a gnječilom za pire nježno stišće površinu pečenih zlatnih komadića kako bi ih ujednačio. Tek onda dodaje začinsko bilje.

Obično natrga nešto ružmarina, začini ga uljem i sirćetom te doda nekoliko češnja bijelog luka. Tu mješavinu prelije preko napola pečenih krompira te ih ponovo stavi u pećnicu na još 25 do 30 minuta dok se ne ispeku do kraja. Kako Jamie Oliver radi savršene pečene krompire, pogledajte u njegovu videu na YouTubeu.

Vezani članci