Menu Close

TRIK KOJI ĆE ZAVOLJETI SVE DOMAĆICE: OVAKO ĆETE NAJBRŽE SPREMITI AJVAR..

Sastojci: 5 kg paprika, 2,5 kg plavih patlidžana, 7,5 dcl ulja, 5-10 feferona (ovisno volite li blaži ili ljući, sami odredite količinu feferona), 0,5 l alkoholnog sirćeta, 2,5 l vode, 3 kašike soli, 3 kašike šećera, 1 kašika bibera u zrnu

Priprema: Operite patlidžane i papriku. Papriku očistite od semenki i sve naseckajte na kockice. U lonac s hladnom vodom stavite sirće, so, šećer, biber u zrnu i feferone. Kad voda provri, stavite paprike na kockice i patlidžane da ponovo provri. U zavisnosti od veličine lonca, količina paprike i patlidžana ohladiće ključalu vodu, a kad ponovno provri nakon 2 do 3 minuta izvadite patlidžane i papriku, te ih stavite na stanu da se ohlade.

Postupak ponavljajte dok se sva paprika i patlidžani ne prokuhaju. U multipraktiku sameljite ohlađene paprike, patlidžane i feferone, stavite u lonac (najbolji plitki, a širok), dodajte ulje i kuhajte 2 sata na srednje jakoj vatri uz kontinuirano miješanje. Možete da stavite i u rernu na 180 Celzijusa i pecite tri i po sata. Na svakih pola sata potrebno izvadite iz rerne i promiješajte.

Vezani članci