Menu Close

TRI TRIKA DA ZA ČAS UTVRDITE DA LI JE HLJEB PEČEN..

Kako bismo izbjegli čest odlazak u nabavku, kod kuće možemo ispeći savršen hljeb.

Međutim, mnoge domaćice nisu sigurne kada je zapravo pravo vrijeme da hljeb izvade iz rerne, odnosno kada je najbolje pečen.

Što duže pečete, bolje ćete procijeniti kako hljeb treba da izgleda kad je spreman za jedenje.

Uglavnom ćete to primijetiti po kori hljeba koja treba da bude suha, tvrda uz tamno zlatno smeđu boju s pokojom tamnom mrljom.

Ukoliko je korica svjetla, ostavite još malo da se peče. U svim receptima je obično navedeno kako bi hljeb trebalo da izgleda kad je pečen, pa koristiti uputstva dok ne postanete vješta kuharica.

Dodirnite dno hljeba

Izvadite hljeb iz rerne i okrenite na drugu stranu, te lupite prstima dovoljno jako kako biste provjerili da li je gotov. Ako čujete prazan zvuk, kao da je unutra šupljina, onda je gotov.

Ako prvi put koristite ovu tehniku , onda isprobajte hljeb na svakih par minuta pred kraj dok ne shvatite samo kako se zvuk mijenja.

Poslužite se kuhinjskim termometrom

Stavite termometar u sredinu hljeba da testirate da li je pečen. Hjleb bez dodataka bi trebalo biti gotov kad je temperatura 190 Celzijusa u sredini. A ako ste mu dodali maslac ili mlijeko, hljeb je gotov kad mu je temperatura oko 200 Celzijusa.

Ako niste sigurni, bolje je peći par minuta duže nego kraće. Naime, dodatnih 5 minuta neće uništiti hljeb, a najgore što se može uraditi jeste da će hljeb biti malo više suh sa spoljašnje strane.

Ako vam se često dešava da vam hrana nije dovoljno pečena ili vam sve zagori, provjerite temperaturu u rerni termometrom kako biste bili sigurni u njenu ispravnost.

Vezani članci