Menu Close

TREŠNJE SU TAKO DOBRE ZA LJUDSKO TJELO: Smanjuju upale, izbacuju toksine iz organizma a žene ih jedu zbog ovog.

Malo smo šokirani saznanjem cena trešanja po kilogramu, ali samo podsećanja radi donosimo podatke o tome zašto je ovo voće dobro za naše tjelo?

Trešnje imaju sastojak antocijanidin koji ovim voćkama daje tamnocrvenu boju a koji ujedno ublažava upale, smanjuje nivo mokraćne kiseline u krvi, ali ima i kozmetičko dejstvo.

On jača vezivno tkivo i sprečava nastanak bora tako što uništava štetne enzime koji utiču na kožu i čine je starijom i naboranom. Postoje neka istraživanja koja kažu da trešnja ima sve one sastojke koji sprečavaju celulit. Pomoću zaštitnih kiselina i voćnog šećera podstiču rad stomaka, crijeva i pankreasa i time podstiče varenje.

Trešnje stimulišu izbacivanje vode iz organizma i zato rasterećuju srce i krvotok, aktiviraju rad jetre i bubrege. Osim toga, antibakterijska dejstva trešanja sprečavaju stvaranje zubnih naslaga i na taj način sprečavaju nastanak karijesa i problema sa desnima, kakav je paradentopatija.

Trebalo bi da znate da trešnje ne treba da jedete pre ručka jer mogu da uspore izlučivanje sokova za varenje, što naročito otežava varenje mesa. Nakon trešanja ne treba da pijete vodu, a pogotovo ne pivo ili alkoholna pića. Preporuka je da se dnevno jede do 250 grama trešanja.

(stil.kurir.rs)

Vezani članci