Menu Close

TRADICIONALNI RECEPT ZA BOSANSKI LONAC..

Meso meko kao puter i krompir pun sokova koji se puštaju tokom kuhanja dobitna su kombinacija ovog jela na kojem su odrastale generacije…

Bosanski lonac jedno je od omiljenih tradicionalnih jela u Bosni i Hercegovini, a koliko ima kuhara – toliko je i različitih recepata, tako da je sastojke najbolje prilagoditi vlastitom ukusu. Najčešće se koristi miješano meso, a umjesto janjetine možete koristiti i svinjetinu. Neki kuhari predlažu da komade mesa najprije zapečete na tavi, a tek potom slažete u posudu za pečenje kako bi sokovi ostali u mesu.

Koristi se korjenasto povrće, ali i bamija pa je možete ubaciti u lonac – suhu najprije valja kratko prokuhati s octom. U bosanski lonac može se dodati i malo octa, a neki kuhari preporučuju i vino, kupus, celer… Osim masti i maslaca, dodaje se i ulje. Bosanski lonac neki puštaju da krčka na štednjaku, ali najukusniji je iz pećnice. Ako je imate, možete iskoristiti i glinenu posudu za pripremu. Jelo se u pećnici krčka satima kako bi meso bilo meko kao puter. Temperatura ovisi o pećnici, a ne možete pogriješiti ako prvih sat-dva smanjite temperaturu na 160 Celzijevih stepeni pa je kasnije pojačate na 180 ili 200.

SASTOJCI ZA BOSANSKI LONAC: 500 g janjetine s kostima (vrat ili rebra), 500 g junetine s kostima, 2 velike glavice luka, glavica bijelog luka, 3 rajčice, 1 kašikica mljevene crvene paprike, 1 ljuta papričica, svježi peršin, vezica kopra, 3 krompira, 3 paprike, 1 kašika maslaca ili masti, so, papar

PRIPREMA: Meso izrežite na komade srednje veličine pa narežite povrće. Ljutu papričicu i bijeli luk ostavite u komadu, samo ih operite. Začinsko bilje usitnite. Posudu za pečenje namastite, složite najprije meso pa povrće te ubacite maslac ili mast, začine i zalijte s otprilike 2 čaše vode. Ostavite mjesta pri vrhu posude, nemojte je napuniti do kraja. Prekrijte folijom koju izbockate vilicom, posudu stavite na lim za pečenje pa pecite u pećnici na oko 180 stepeni tri do četiri sata.

Vezani članci