Menu Close

TINEKE STRIK: “Na pregovorima uz posredovanje EU nije bilo dogovora, sada sve treba prepustiti građanima”

“Na posljednjim pregovorima u BiH uz posredovanje EU nije postignut nikakav dogovor. Sada odluku treba staviti u ruke građana. EU bi trebala čvrsto podržati bezuslovnu organizaciju slobodnih i poštenih izbora, uključujući paket integriteta”, rekla je Strik. Tineke Strik, zastupnica Zelenih u Evropskom parlamentu istakla je na društevnim mrežama da Evropska unija treba čvrsto podržati bezuslovno održavanje izbora u Bosni i Hercegovini.

“Na posljednjim pregovorima u BiH uz posredovanje EU nije postignut nikakav dogovor. Sada odluku treba staviti u ruke građana. EU bi trebala čvrsto podržati bezuslovnu organizaciju slobodnih i poštenih izbora, uključujući paket integriteta”, rekla je Strik.

Ona skreće pažnju da bi trebalo pokrenuti proces zasnovan na vrijednostima koji vodi Evropska unija s novoizabranim političarima i civilnim društvom. “Diskriminatorne elemente treba eliminisati iz Ustava BiH potpunom provedbom presuda Evropskog suda za ljudska prava, uključujući i Sejdić-Finci”, kaže Strik.

(S.B)

Vezani članci