Menu Close

TELEĆE PEČENJE S KROMPIROM

Brz i jednostavan način pripreme.

Sastojci: Teletina sa krompirom: mlada teleća plećka ili meso od vrata, ulje, so, krompir.. Kada je teletina napola pečena dodajte pripremljen krompir i stavite…

Način pripreme

Uzmite teleću plećku ili vrat pa nepostredno prije pečenja operite i posušite. Natrljate sa soli (izbjegavajte morsku jer više isušuje) i stavite u malo uljem namaštenu tepsiju sa poklopcem. Dolite hladne vode za jedan prst, poklopite i stavite u rernu koja je zagrijana na oko 270-300C.

Pecite oko pola sata da ne otvarate poklopac. U međuvremenu prvo operite krompir pa ogulite. Još jednom na kratko operite pa posušite. Krompir isjecite uzduž na četiri dijela (ako je srednje veličine). Nauljite ga pa nasolite neposredno prije dodavanja u tepsiju sa mesom.

Kada je teletina napola pečena dodajte pripremljen krompir i stavite u tepsiju oko mesa, a meso okrenite na drugu stranu. Ako je saft ispario dodajte malo vruće vode. Ovo sve treba uraditi što je moguće brže da meso ne bi mijenjalo temperaturu. Stavite u rernu i pecite poklopljeno dok krompir ne bude mekan i pečen. Kada bude krompir gotov i meso je pečeno. Skinite poklopac i zapecite još 10 minuta na najjačoj temperaturi. Servirajte odmah poslije pečenja.

Vezani članci