Menu Close

Stručnjaci otkrili nekoliko trikova uz koje će vaša kafa biti zdravija..

Ako mislite da je vaš omiljeni jutarnji ritual, ispijanje kafe, nezdrava navika – varate se. Naime, desetljeća istraživanja su otkrila kako postoji nekoliko zdravstvenih koristi koje se povezuju upravo s konzumacijom ovog mnogima omiljenog toplog napitka.

Smanjena razina smrtnosti, bolje zdravlje jetre i smanjeni rizik od bolesti povezanih s mozgom neke su od njih – objasnila je Christine Kirkpatrick, ali je i naglasila kako se ti benefiti povezuju isključivo s crnom kafom, a ne sa slatkim napicima s kafom. Upravo takvi aromatizirani nezdravi napici koji se prodaju pod nazivom “kafa” su opasna, prazna kalorijska bomba od koje vaš organizam nema apsolutno nikakve koristi. Kako biste izbjegli unos nepotrebnih kalorija i učinili svoju kafu što zdravijom, portal Women’s Health izdvojio je nekoliko trikova koje možete isprobati:

Dodajte joj prirodne arome

Da biste svojoj kafi poboljšali okus, a izbjegli dodavanje kalorija, obogatite je kaškicom čistog ekstrakta vanilije ili u nju ubacite malo cimeta. Upravo cimet ima impresivne zdravstvene koristi. “Pokazalo se da cimet održava stabilnu razinu šećera u krvi”, kaže Bonnie Taub-Dix, autorica knjige “Read It before You Eat It: Take You from Label to Table”. Osim toga, prema jednom istraživanju objavljenom u časopisu Diabetes Care, cimet vam može pomoći smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Izbjegavajte zaslađivače

Zaslađivači bez dodanih kalorija možda vam se čine kao dobra ideja, ali oni često nisu ništa bolji odabir od običnog šećera. Štoviše, šećerni alkoholi čije ime obično završava na “-ol” (kao što je eritritol), često izazivaju nadutost, bolove i probavne smetnje. Zato, ako već ne možete zamisliti ispijanje kafe koja nije slatka, radije odaberite steviju.

Pijte kafu bez kofeina ako ste osjetljivi na njega – Ako zbog kofeina imate problema sa spavanjem ili se zbog njega osjećate uznemireno, nema potrebe da potpuno odbacite ideju ispijanja kafe. Umjesto klasične, odaberite kafu bez kofeina. Pijte je vruću – Iako su neki ljudi ljubitelji isključivo hladne kafe, čini se da to nije najbolji odabir. Prema Taub-Dix, vruća kafa je bolja opcija jer ona može otpustiti više antioksidanata.

Dodajte joj kolagen u prahu

Da, riječ je o novom “it” dodatku prehrani u čiju se moć kunu brojne influencerice, ali čini se da nije riječ samo o dobrom marketingu. Naime, on može pojačati elastičnost kože, podupirati zdravlje kose, noktiju, kože i zdravlje zglobova te sadrži određenu količinu proteina, a njegove dobrobiti sve češće potvrđuju i brojna istraživanja.

Izvor: slobodna-bosna.ba

Vezani članci