Menu Close

STARAC PAJSIJE O RODITELJSKOJ LJUBAVI PREMA DJECI: “Današnja djeca nisu sposobna za život”

Kako kaže Starac Pajsije : “Gledam ovu današnju djecu, naročito ove koji studiraju, i vidim da od svoje kuće imaju mnogo štete.Iako su to dobra djeca,nesposobni su.Ne misle, neosetljivi su.Roditelji su ti koji ih kvare”.Roditelji koji su prošli kroz teške godine ne žele da danas njihova djeca oskudevaju ni u čemu. Zbog toga ne razvijaju kod djece usrdnost, kako bi ona bila srećna i kada oskudjevaju.

Naravno, to rade sa dobrom pomišlju i nisu svjesni posljedica. Lišavati sebe nečega tako da to djeca ne primjete, to je neprimjereno. Ali pomoći im da izgrade monašku svjest, i da se sama raduju kada su za nešto uskraćena, to je veoma dobro. Međutim, tom svojom dobrotom, tom nerazumnom dobrotom, roditelji od njih prave nesposobnjakoviće.

Sve im daju u ruke, čak i vodu, uslužuju ih kako bi oni samo učili i ne bi gubili vrijeme.To je razlog zbog koga danas mladići i djevojke postaju nesposobni. Tako ta djeca, i onda kada ne uče, žele da sve dobiju na ruke. Zlo počinje od majki. “Ti djete moje samo da učiš. Ja ću čarape da ti donesem, noge ću da ti perem.

Uzmi kolač, uzmi kafu”! I djeca nikad neće razumjeti koliko je umorna majka koja im sve to donosi i koliku žrtvu podnosi, jer se sami ne trude.Onda nastupa sledeće:Tanjir za jednokratnu upotrebu, odjelo za jednokratnu upotrebu, jedu pice, a ne znaju ni da ih stave na papir!… Tako postaju sasvim nesposobni ljudi.

Umaraju se od života: Ako im se pertla odveže, kažu: “Mama, veži mi pertle!” Takva djeca da kasnije postanu- vrijedna? Oni kasnije nisu ni za brak ni za monaštvo, ni za šta! Upravo zbog toga kažem majkama: “Ne dajte djeci da stalno uče. Čitaju, čitaju pa im dotuži. Neka naprave petnaest minuta ili pola sata pauze, da obave i neki poslić u kući, da se malo pomuče”.Starac Pajsije Svetogorac, “Čuvajte dušu” – prenose Detinjarije.

(stil.kurir.rs/Foto: Printscreen/ Youtube/ Духовник Библиотека)

Vezani članci