Menu Close

ŠTA KONOBARI PRVO PRIMETE NA GOSTU: Čim uđete u restoran, OVO ODMAH treba da uradite!

Od toga kako se ponašate za stolom, kako naručujete hranu, da li ignorišete svoje dijete i predajete mu mobilni telefon ili sjedite u tišini sa svojim partnerom – sve su to sitnice koje iskusno oko konobara neće promaći. Konobari primjećuju da li ste zaokupljeni svojim telefonima ili zaista obraćate pažnju na njih. Prema istraživanjima, konobari su u stanju prepoznati da li se neko ponaša pažljivo ili ne.

Kada priđete stolu, prvo što konobar primijeti je da li ste zagledani u telefon… osim ako ga ne koristite! Konobarima su draže osobe koje sjede bez telefona i koje imaju stvarni, intimni odnos, bilo da su prijatelji ili parovi, kaže Morgan Tejlor, viši konobar. On dodaje da su takvi ljudi oni s kojima konobari vole razgovarati i prokomentarisati nešto, te s njima skratiti dan.

Bez obzira na to da li to rezultira velikom napojnicom ili ne, sigurno je ljepše posluživati ljude koji podižu glavu s telefona nego one koji to ne rade. Konobari također obraćaju pažnju na to kako se roditelji odnose prema svojoj djeci i supružnicima. Kroz godine iskustva, sreo sam se s raznim vrstama ljudi, no najdraže su mi uvijek bile obitelji s djecom.

Budući da sam dijete u srcu, volim se igrati s djecom i komunicirati s njima dok se brinem o njihovoj obitelji, kaže Jacob Cohen, konobar s gotovo deset godina iskustva. Otkriva kako su djeca danas često ignorirana od strane svojih roditelja. Roditelji ih vode u restorane ili kafiće i tada im “guraju” virtualnog čuvara u obliku zaslona…

Kada se nalazite u njihovom prostoru, konobari obraćaju pažnju na to hoćete li sami pronaći mjesto za sjedenje ili ćete im prepustiti da obave svoj posao. Često se sami odlučujemo za pronalaženje mjesta u restoranu ako vidimo da je konobar zauzet, no u restoranima često postoje rasporedi stolova i sjedenja, pa je bolje pričekati konobara koji će nas odvesti na naše mjesto.

Slično tome, kada gost odluči “pomoći konobaru”, na primjer, slaganjem prljavih tanjura ili pribora, to nije zapravo korisno za konobara. Konobari imaju svoj način pospremanja prljavog posuđa, pa je bolje ostaviti sve onako kako jest.

POPULARNI PJEVAČ ODRIJEŠIO KESU “Daće Mitar”: Pjevač u vreloj akciji sa atraktivnom Brazilkom..

(Kurir.rs)

Vezani članci