Menu Close

SPECIJALITET SA BALKANA : RECEPT ZA AJVAR OD BARENIH PAPRIKA..

Ako živite u stanu i nemate uslove da pečete paprike, onda isprobajte recept za ajvar od barenih paparika.

Priprema je brža, a jednako je ukusno kao ajvar od pečenih paprika, piše jedna domaćica na Facebooku. SASTOJCI: 5 l vode, 15 kg paprika, 5 kg plavog patlidžana, 250-300 g soli, 4 kašike esencije, 1/2 l ulja, biber u zrnu, lovorov list

PRIPREMA: Papriku dobro operite u nekoliko voda, odstranite drške i vodite računa da se svaki kvar skloni. U lonac sipajte 5 l vode, dodajte esenciju, so, lovorov list i biber u zrnu. Kad provri ubacite papriku, promješajte i pustite još minut da vri. Zatim vadite u vanglu i pokrijte.

Plavi patlidžan oljuštite i isijecite na četvrtine i njega obarite u istoj tečnosti. Papriku i plavi patlidžan morate da ocijedite (ja stavljam u rešetkast džakčić i presavijem preko neke šipke ili lonca i tako ostavim 5-6 sati najbolje celu noć).

Papriku sameljite na mašini za meso. U veliku šerpu sipajte ulje, pa kad se ugrije istresite mljevenu papriku i miješajte i pržite oko 2,5-3 sata. Ajvar je gotov kad se vidi dno šerpe kad se provuče varjača. Sipajte u oprane tegle i svaku teglu dobro zatvorite i možete tegle okrenuti i tako ostaviti do sutra, ili pasterizovati u rerni 90 minuta na 90°C.

Vezani članci