Menu Close

SOK OD OVE NAMIRNICE PREPUN VITAMINA I MINERALA: Pomaže u mršavljenju i ćisti organizam

Cvekla je odlična za mršavljenje jer u 100 g sadrži samo 48 kalorija, a kako je bogata kalijumom pomaže i u pravilnom radu srca. Cvekla je jedna od najzdravijih namirnica prepuna vitamina i minerala.U pitanju je korjenasto povrće dobro poznate tamno crvene boje i može se koristiti za salate ili zimnicu.Cveklu je najzdravije piti svježe cjeđenu, kao sok, a koristi se kao prirodni lijek protiv anemije, posebno prisutne u proljeće.

Cvekla pomaže i da jetra pravilno funkcioniše, odlična je za mršavljenje jer u 100 g ima samo 48 kalorija, a i čuva srce jer je bogata kalijumom koji je neophodan za pravilan rad srca. Jednostavnije rečeno, ne postoji zdraviji potpuno prirodni sok od onog koji se pravi od cvekle. Ukoliko ne volite ukus tog povrća, dodajte u sok još neko voće i malo limuna koji će ga neutralisati.

Cvekla je jedna od najzdravijih namirnica prepuna vitamina i minerala. Sastojci:1-2 cvekle srednje veličine 6, komada šargarepe,3 jabuke i 1 limun. Priprema: Oljuštite cveklu i isjecite je na sitne kockice, a isto uradite i sa šargarepom. Jabuke dobro operite, očistite od sjemenki i isjecite zajedno sa korom na kockice, kao i limun.

Sve sastojke stavite u sokovnik ili blender, a po potrebi možete dodati malo vode. Ako ste koristili sokovnik odmah ćete dobiti čist sok, a ako niste, smjesu iz blendera procjedite kroz gustu gazu i sok je spreman za upotrebu. Može se čuvati u frižideru do sedam dana, a da ne promjeni ukus i svojstva.

(espreso.co.rs/foto: Printscreen/Youtube/ Вика-Простые Рецепты)

Vezani članci