Menu Close

SMIJE LI SE JESTI PROKLIJALI BIJELI LUK..

Bogat je i mineralima i nutrijentima, pomaže kod prehlade i trovanja

Bijeli luk je glavni sastojak starog tibetanskog lijeka čiji je recept zapisan prije više od 2000 godina. Sadrži oko 400 aktivnih sastojaka, a bogat je vitaminima i mineralima kao što su adenozin, alicin, aminokiseline, biljna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamin B1 i B2, vitamin C, gvožđe, enzimi, eterična ulja, jod, kalijum, kalcijum, selen, sumpor i fosfor.

Ne postoji zamjena za luk, ni za jelo ni za zdravlje. Međutim, jeste li znali da luk možete jesti i kad proklija. Iako mnogi misle da ga tada treba baciti, „Naturalcureshouse“ piše da tek tada luk postaje najefikasniji. Bijeli luk je prepun antioksidanasa poput alicina i alina.

Naučna istraživanja su pokazala da je zreo i proklijali luk odlično sredstvo protiv gljivičnih i virusnih oboljenja, kao i stomačnih grčeva, dijareje, loše probave… Bogat je i mineralima i nutrijentima, pomaže kod prehlade i trovanja, a i u zaštiti ćelija od raka. Ako želite da se zaštitite, koristite proklijali luk, dodajte ga u salatu ili jela i konzumirajte ga redovno.

Vezani članci