Menu Close

Šljiva za cjelokupno zdravlje, dobrobiti su višestruke..

Šljive su planetarno popularno voće, ne samo zbog izuzetnog okusa već i zbog snažnog ljekovitog djelovanja.

Odličan su izvor vitamina C, K, E, B6 te folne kiseline i niacina. Uloga vitamina C prisutnog u ovom voću je višestruka. Osim što ima snažno antioksidativno djelovanje, ovaj vitamin pospješuje apsorpciju željeza, stimulira rad imunološkog sistema, čuva zdravlje kože, mišića, kostiju i tetiva, doprinosi zdravlju zuba i desni, štiti od bakterija, virusa i alergija.

Istraživanja svjedoče da vitamin C može smanjiti rizik od nekih vrsta raka kao i od srčanih oboljenja. Od minerala u ovom voću su najzastupljeniji bakar, kalij, magnezij, željezo, bor. Plodovi šljive sadrže značajne količine flavonoida polifenola poput luteina, kriptoksantina i zeaksantina kojima se pripisuju snažna antioksidacijska i protuupalna svojstva.

Ovi spojevi sprečavaju prijevremeno starenje te pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, uzročnika mnogih bolesti. Novija istraživanja potvrđuju da zeaksantin ima sposobnost filtracije UV zraka zbog čega se smatra dobrim zaštitnikom kože i očiju. Šljiva obiluje i vlaknima koji doprinose pravilnoj probavi i zdravom metabolizmu.

Najukusnija je ako se konzumira sirova, svježa, netom ubrana. No, u zdravstvenom smislu izuzetno je korisna šljiva u osušenom obliku jer sadrži čak šet puta više antioksidansa od sirovog ploda. Šljiva je izuzetna voćka čije su dobrobiti višestruke. Ovo ukusno voće neće samo utažiti glad ili vas osvježiti i dati energiju, nego će prvenstveno zaštititi vaše zdravlje. Šljiva se “brine” za cjelokupno zdravlje i neutralizira štetno djelovanje slobodnih radikala te tako štiti od mnogih bolesti.

Čuva zdravlje srca – Šljiva je bogata mineralom kalijem koji pomaže u kontroli krvnog pritiska i srčanih otkucaja. Osim kalija važnu ulogu u očuvanju zdravlja srca ima i vitamin C. Pomaže u apsorpciji željeza – Sposobnost šljive da poboljša apsorpciju željeza u tijelu također je dokazana brojnim studijama, za što je opet zaslužan vitamin C. Dobra apsorpcija željeza je od izrazite važnosti za prevenciju najčešće vrste anemije – sideropenične anemije. Poboljšava probavu – Određeni spojevi prisutni u šljivama od velike su koristi za pravilno funkcioniranje probavnog sistema i otklanjanje problema zatvora.

Vezani članci