Menu Close

SKUHAJTE SAVRŠENU DOMAĆU KAFU

Na našim prostorima i dalje vrijedi onaj starinski način pripreme kafe u džezvi, bilo da je zovete bosanskom ili turskom.

Većina ljudi upravo ne može zamisliti jutro bez ove kafe, posebno ako je dobro spremljena. Možda zvuči jednostavno staviti vodu da provri i zakuhati kafu, ali istinski ljubitelji kafe znaju kako se može desiti da ona bude i “tanka” i gorka. Starije generacije često kažu da se domaća kafa mora spremiti s ljubavlju.

Stoga ovog jutro uz pjesmu pripremite vašu savršenu domaću kafu. Brojni su načini kako da to uradite, a mi vam donosimo jedan na koji se nekada spremala kafa. U šerpicu stavite vodu da provri. U međuvremenu u džezvu standardne veličine sipajte tri kašike kafe i četiri-pet kašika šećera. Kada voda provri, džezvu privucite na zagrijanu platu, suhu kafu i šećer malo promiješajte, a potom zalijte vrelom vodom.

Miješajte nekoliko sekundi kafu do dna džezve, a potom samo pri vrhu dok ne zapjeni. Nemojte dozvoliti da vam kafa ključa, već je pomjerite s plate čim se pjena digne do ruba, a mljevena kafa potone. Kako biste u potpunosti ispoštovali tradiciju, ostavite kafu da odstoji na nekoliko minuta, a nakon toga je nalijte u šoljice.

Ukoliko posjetite Tursku, uvjerit ćete se da je postupak pravljena turske kafe drugačiji. U ovom slučaju kafa se vraća tri puta da zavri i zapjeni prije nego je možete naliti u šoljice i poslužiti. Postoji još jedan poznati bosanski način pripremanja kafe. Nalijte vodu u džezvu i kada provri, malo vode odlijte u šoljicu te ubacite u džezvu dvije do tri kašike kafe. Miješajući sve vratite na šporet, a potom zalijte ostatkom vode.

Vezani članci