Menu Close

SJEDITE LI CIJELO VRIJEME PREKRIŽENIH NOGU, TO MOŽE BITI VRLO OPASNO ZA VAŠE ZDRAVLJE..

Sjedite li prekriženih nogu samo nekoliko minuta u danu, ne morate brinuti, no ako vam je noga preko noge cijelo vrijeme dok sjedite, to dugoročno može biti vrlo opasno za vaše zdravlje.

Naime, ako ste od onih koji su u stanju više sati dnevno sjediti prekriženih nogu, samo izmjenjujući desnu i lijevu, trebate znati kakvu štetu činite svome zdravlju. Posljedice, naravno, nećete vidjeti odmah, ali ćete ih zasigurno osjetiti ako brzo ne promijenite tu naviku. Kako se ne biste doveli u tu situaciju, morate znati što sjedenje s prekriženim nogama čini tijelu.

Uzrokuje bol u leđima i vratu

Ako želite izbjeći bol u leđima i vratu, od sada pa nadalje uvijek sjedite tako da vam noge budu pod uglom od 120 stepeni. Obje noge trebaju biti okrenute ravno prema naprijed, a stopala prislonjena na pod. Nažalost, svi mi rijetko ovako sjedimo. Većina nas se oslanja na jednu ili obje strane stolice i često automatski opterećujemo jednu nogu. To radimo godinama i zato s vemenom patimo od bolova u leđima i vratu, te oštećujemo diskove u kralježnici.

Raste nam krvni pritisak

Iznenađujuće je, ali istinito. Prekrižene noge u koljenima mogu prouzrokovati privremeno povećanje krvnog pritiska. Naime, kada su koljena jedno preko drugog, krv kola od nogu ka grudima, a veća količina se ispumpava iz srca. Samim tim, dolazi do ove posljedice.

Može doći do oštećenja živca

Prekrižene noge ne utječu samo na protok krvi u srce, već utječu i na vene i na živce u stopalima. Ukrštene noge u koljenima mogu izazvati pritisak na glavni živac u nozi, koji počinje neposredno ispod koljena i proteže se duž vanjske strane noge. Ponavljajuće i produženo sjedenje sa prkriženim nogama može izazvati utrnulost u nogama na duže staze zbog oštećenja živca. Također, što možda niste znali, i to može biti uzrok proširenih, odnosno, popucalih kapilara.

Oštećujemo vene

Pritisak jedne noge na drugu ometa cirkulaciju krvi, što može oslabiti ili oštetiti vene na nogama. Ako su vene oštećene ili oslabljene, krv može iscuriti iz njih, što dovodi do proširenih vena ili pogoršanja stanja.