Menu Close

SAVJETI ZA DOMAĆICE : OTKRIVAMO TRIK DA UBRZATE PRIPREMU KOLAČA I TORTI..

Trik sa kojim će domaćice  zagarantovano biti oduševljene ovim savjetima.

Spremne ste za pečenje kolača, ali vaše namirnice nisu? Maslac, jaja, slatka pavlaka i drugi sastojci koje ste izvadile iz frižidera nikako da se ugriju na sobnoj temperaturi. S obzirom na to da se u mnogim receptima navodi da sastojci treba da budu sobne temperature, potrebni su vam i neki trikovi da ubrzate postupak.

Maslac

Hladnom maslacu iz frižidera potrebno je oko 30 minuta da omekša. Postoje trikovi koji će vam pomoći da ubrzate postupak. Nasjeckajte maslac na kocke široke oko 1 cm. Stavite ih u posudu za mikrotalasnu, te grijte u intervalima od 10 sekundi – ukupno ne duže od minut. Kockice maslaca ne smiju da se rastope, već treba lagano da omekšaju – na dodir slobodno neka budu malo mekane, ali treba još da zadrže oblik.

Jaja

Kako bi se jaja brže ugrijala na sobnoj temperaturi, napunite srednje veliku posudu toplom vodom i u njoj držite jaja oko 10 minuta, prenosi Stil.kurir.rs. Ako vam u receptu piše da bjelanca i žumanca treba da budu odvojena, to uradite, te ih stavite u mali kalup za složenac od keramike.
To stavite na lim za pečenje ili veliki kalup za složenac. Napunite toplom vodom do pola i neka stoji do 10 minuta.

Mlaćenica, slatka pavlaka i mlijeko

Mliječne proizvode ćete najbrže ugrijati na sobnoj temperaturi tako što ćete ih grijati u intervalima od 10 sekundi u mikrotalasnoj. Pazite na to da mikrotalasnu ne ispuštate iz vida na duže vrijeme – pavlaka se može zapjeniti, a mlaćenica zgusnuti.

Izvor: hayat.ba

Vezani članci