Menu Close

SAVJETI ITALIJANSKOG KUHARA: Postanite pravi majstori u pripremanju tjestenine..

Nakon što je sklonite s vatre, prebacujete u cediljku i automatski – pod mlaz vode. Vidjeli ste da se “to tako radi”, ali ne znate zašto. Ne znate, jer razlog ne postoji. Tjestenina se ne smije ispirati pod vodom.

Ovu i još sedam grešaka u kuhanju popularne namirnice navodi pravi znalac – italijanski kuhar Saša Marks koji već godinama kuha u restoranima širom SAD-a.

Za portal Serius Eats otkriva koje greške većina ljudi pravi s tjesteninom, neke od njih čak i prije kuhanja. Provjerite da li ih i vi pravite, pa ispravite i postanite pravi majstori u pripremanju paste na bezbroj načina.

1. Dodavanje ulja u vodu

– U čemu je stvar s uljem? Ako ga sipate u vodu u koju ćete kuhati testeninu, potrošićete ga uzalud. Bolje ga iskoristite za umak – kaže on i dodaje da ulje u vodi neće spriječiti da se testenina zalepi. Neće se lijepiti ako je mješate s vremena na vrijeme tokom kuhanja, prenosi “Republika“.

2. Lomljenje špageta

Ovo je najgore što možete uraditi sa pastom. Svaka vrsta tjestenine s razlogom ima svoj oblik. Želite li kratku, nemojte kupovati špagete.

Ne lomite špagete!
– Lomljenje duge tjestenine kako bi stala u lonac je kriminalno dijelo – šaljivo će Marks.

3. Ispiranje pod mlazom vode

Ovaj korak uopšte nema smisla. Kada je kuhana, testenina je gotova. Spremna da je polijete umakom i servirate.

– Ipak, postoje oni koji testeninu ubace u cediljku i isperu vodom. Jedino racionalno objašnjenje vidim u tome da žele sprati svoje grijehe i ukloniti otiske prstiju s tjestenine – objašnjava kuhar te dodaje zbog čega ne smijete ispirati tjesteninu – sva ona fina skrobna voda, koja je dobra stvar, nestaće u slivniku i testenina neće biti ukusna, koliko bi trebala biti.

4. Poslužiti s umakom ili bez?

Treba li testeninu poslužiti bez umaka, pa da umak svako sebi stavi ili sve treba pomešati i tako servirati ? Ako i vas muči ova dilema, sad je vrijeme da je razjasnimo. Italijanski kuvar tvrdi kako testeninu treba servirati s umakom, odnosno pomešati s njime pre nego što je iznesete na sto, a onda ako neko želi, neka doda u tanjir još umaka. Testenina je najbolja kada je svaki komadić obložen ukusnim umakom.

5. Sviježa tjestenina

Možda mislite da je svježa testenina bolja od suhe, ali niste u pravu. One su jednostavno različite i namjenjene drugačijim umacima. Sušena tjestenina jednako je kvalitetna kao i sveža.

6. Kuhanje

Ako se tjestenina raspada nakon što je procijeđena ili je puna vode, predugo ste je kuhali. Isto tako nije dobro niti da je premalo kuhana. Italijani vole al dente tjesteninu i takva je čak zdravija, od one koja se duže kuha jer ima niži glikemijski indeks, ali nije dobro kada je još “živa” na tanjiru. Umijeće je naći sredinu i savršeno skuvati testeninu.

7. Prethodno narendani sir

Puno je bolje kupiti komad tvrdog sira i izrendatiga direktno na testeninu, nego kupiti već narendani sir ili ga pak narendati i ostaviti u posudi u frižideru. Takav sir gubi na kvalitetu, postaje pretvrd i bezukusan.

8. Previše umaka

Ne postoji ni jedan opravdani razlog da tjestenina pliva umaku. Ako pripremate tjesteninu s umakom, količina umaka vrlo je bitna.

– Trebalo bi ga biti tačno toliko da dobro prekrije svu pastu, ali više od toga bilo bi previše. Tjestenina treba biti “obučena u umak, a ne utopljena u njemu”, slikovito će ovaj kuvar, otkrivajući zbog čega Italijani osnovnu tjesteninu s umakom nazivaju pastasciutta – suha tjestenina.

Razlog je taj što ona nije pasta in brodo (što bi bila supa minestrone ili maneštra) ili pasta al forno (zapečena tjestenina).

Izvor: haber.ba

Vezani članci