Menu Close

RECEPT ZA UKUSNI DESERT S JAGODAMA..

Sastojci: 500 g očišćenih jagoda, 150 ml soka narandže, 100 g šećera, 1 želatin. Kokos sloj: 250 ml kokosovog mlijeka (ili vrhnja), 1 želin (25 g), 100 g šećera, 2 vanilin šećera, 200 ml šlaga, svježe jagode za ukrašavanje.

Priprema: Operite voće i usitnite zajedno sa sokom (štapnim mikserom). Sadržaj vrećice želina pomiješajte s 2 kašikice šećera, a zatim dodajte u voće. Zagrijavajte uz miješanje do vrenja. Stalno miješajući dodajte šećer. Pustite da zavri i kuhajte 3 minute, maknite s vatre i uklonite pjenu. Ostavite da se smjesa ohladi i počne želirati.

Zatim napravite smjesu od kokosa. Da biste to postigli u kokosovo mlijeko umiješajte želin pomiješan s dvije kašike šećera i vanilin šećerom. Zagrijavajte uz miješanje i kad zavri kuhajte uz miješanje 3 minute. Ostavite da se smjesa hladi i počne zgušnjavati. U visoke čaše ulijte voćni žele, preko njega pažljivo nanesite sloj kokosove smjese pa ponovo jagodu i kokos.

Voćni kup ukrasite šlagom i jagodama. Posluživanje: Poslužite dobro ohlađeno Savjet: Gustoća jedne i druge smjese treba biti ista, tako da slojeve se ne miješaju i upadaju jedan u drugi.

Vezani članci