Menu Close

RECEPT ZA ŠPAGETE IZ 1800. GODINE: POTREBNA SU SAMO 3 SASTOJKA

Italijanski specijalitet cacio e pepe jedan je od najpopularnijih na svijetu, a datira još od početka 1800. Po jednoj teoriji u početku su ga jeli oni sa skromnim primanjima zbog jednostavnosti i izdašnosti, no vremenom je ovo jelo postalo toliko poznato da se danas služi čak i u restoranima sa Mišelinovom zvjezdicom.

Tajna ukusa i uspjeha ovog specijaliteta upravo je u jednostavnosti i malobrojnim sastojcima – svega njih tri! Ovčiji sir i biber mješaju se sa tjesteninom, i vodom u kojoj se kuhala, a rezultat su špagete sa bogatim, kremastim sosem kome malo ko može da odoli.

Recept za BBC otkrila je Simon Zanoni, šef kuhinje u luksuznom francuskom restoranu – SASTOJCI: 200 g kvalitetnih špageta, 4-7 g zrna divljeg crnog bibera, 160 g tvrdog sira pekorino sira, plus dva komada kore pekorina sira, 3 l vode začinjene sa 15 g soli

PRIPREMA:

Unaprijed pripremite i izmjerite sve sastojke. Biber isitnite, a pakorino sir izrendajte na najsitnijem dijelu rendi. Stavite vodu da vri, začinite je sa 15 grama soli i dodajte špagete. Povremeno miješajte kako se tjestenina ne bi zalijepila za dno šerpe. U dubokoj tavi propržite 3/4 usitnjenog bibera na tihoj vatri oko jednog minuta.

Pomjerite tavu sa ringle, pa dodajte 2 do 3 kašike vode u kojoj se kuhala testenina. Ostavite da proključa, pa dodajte koru sira i lagano dinstajte. Kad su špageti napola kuhani (nakon otprilike šest minuta), prebacite ih u tavu sa biberom, pa u tavu ulijte još oko litar vode.

Izvor: hayat.ba

Vezani članci