Menu Close

RECEPT ZA SLASNE RUŽICE..

Danas vam donosimo recept za drugu bajramsku poslasticu – ružicu! Ružica je, pored baklave, nezaobilazna na našoj bajramskoj trpezi. Potrebni sastojci: 1 kg jufki za baklavu; 1,1 kg šećera; Veći limun; 250 gr putera; 100 ml ulja; 900 grama oraha..

PRIPREMA:

Prvo je potrebno napraviti agdu koja se sastoji od 1 kilograma šećera, u šerpu stavite vode dva prsta iznad šećera i dodajte nekoliko kriški limuna. Kuhajte je na jačoj vatri 20-ak minuta, dok ne dobijete smjesu koja nije gusta poput sirupa, ali ni previše žitka. Ako vam se učini da nije dovoljno gusto, slobodno dodajte šećera i nastavite kuhati.

Puter otopite i pomiješajte s uljem, ali na slabijoj vatri. Pazite da puter ne promijeni boju. Sameljite orahe i dodajte im 100 grama šećera. Kupljene kore slažete istim redoslijedom kao i za baklavu. Na dno idu tri kore, svaku premažete toplom smjesom od ulja i putera. Potom stavite red oraha. Onda idu dvije jufke, svaka se premaže smjesom od putera i ulja, i tako do kraja…

Zamotate u rolnu i sječete na kolačiće. Poredate u tepsiju (nije loše namazati tepsiju ostacima putera sa omota koji ste iskoristili za gore navedenu smjesu), i stavite u rernu prvo desetak minuta na 190 stepeni. Zatim pečete 45 minuta na 150 stepeni – ako je potrebno, može i više, samo je morate stalno nagledati. Ružice izvadite, pospete agdom koja treba biti hladna. Pustite ih da malo “odstoje” i počastite se.

Vezani članci