Menu Close

RECEPT ZA SAVRŠEN PILEĆI PAPRIKAŠ DA PRSTE POLIZETE..

Originalni recept iz Mađarske ali je vrlo sličan paprikašu kakav se priprema u Slavoniji. Priprema je jednostavna i relativno brza a začine možete varirati prema ukusu.

Na isti način pripremite i paprikaš od krumpira tako da vegetarijanci i vegani također mogu uživati u ovom jelu bez dodavanja mesa.. SASTOJCI: Piletina ili kokoš s kostima, 2 krumpira po osobi, 1 žlica crvene mljevene paprike, 1-2 glavice luka, 2 režnja bijelog luka, 1-2 kašikice, majorana, lovorov list, ulje, so, papar, poslužiti s kiselim vrhnjem, po želji: sirova paprika, ruzmarin, svježi kopar, čaša crnog vina..

PRIPREMA: Odrezati meso s kostiju te usitniti na kockice veličine zalogaja. Kosti i kožicu NE bacati. Krompire oguliti i narezati na kriške. Luk narezati po želji, sitno, ugrubo ili samo rasčetvoriti ako nemate vremena. Popržiti na ulju, dodati pileće meso i kratko popržiti sa svih strana dok ne dobije lijepu boju. Dodati i mljevenu papriku te bijeli luk i vrlo kratko popržiti dok ne zamiriši.

Ko koristi i svježu papriku, neka ju doda sada. Tada ugasiti čašom crnog (a može i bijelog) vina. Vino nije neophodno ali smije se stavljati čak i ako kuhate za djecu jer alkohol kuhanjem isparava a ostaje samo okus. Dodati majoran i lovorov list te ruzmarin ako koristite. Mi volimo malo jače okuse pa dodajemo i više paprike i majorana. Ko želi može dodati i kima ili estragona. Mi koristimo sve ove začine ali ne odjednom.

Dodati krompire i sve zaliti s malo vode, tek toliko da pokrije meso te kuhati dok meso i krompiri nisu omekšali (proba tupom stranom noža), pišu Okusi.eu. Poslužiti s kiselim vrhnjem koje se pred posluživanje umiješa ili stavi u posebnu posudu kako bi si svako sam dodao prema ukusu. Odlično je dodati i svježeg narezanog kopra.

Vezani članci