Menu Close

RECEPT ZA KISELE KRASTAVCE: BEZ KONZERVANSA..

Ove kisele grickalice su izvor minerala, među kojim je gvožđe, kalijum, fosfor, matrijum.

Bogati su i vitaminima, kao što je C,A,B-6, B-12, nijacin… Odlični su za varenje, zato što ubrzavaju stvaranje dobrih bakterija… Savršen dodatak jelima, a ruska salata bez krastavčića je samo bljutava mješavina namirnica. Za čitavu operaciju vam je potrebna ringla, rerna u kojoj ćete sterilisati tegle, koje su vam gle čuda takođe potrebne, kornišoni, voda, so, sirće i šećer.

Recept ide ovako: koliko kilograma kornišona, toliko litara vode. Sirće sipate u razmjeri 1:4, recimo ako imate kilogram krastavaca, treba vam litar vode, 250 ml sirćeta i po dvije supene kašike soli i šećera. I sada, operete krastavce, za to vrijeme sterilišete tegle.

Čiste tegle stavljate u rernu, koja je već zagrijana na 100 stepeni ili na 50 ako vam rerna ima ventilator i ostavite 20 minuta. Ako baš žurite, možete da ih sterilišete i u mikrotalasnoj, tako što u teglu sipate vodu, oko tri prsta, podesite na najjače i ostavite 2-3 minuta. Para koja se stvori će odlično sterilisati staklo i tako čuvati povrće od kvarenja. Što se poklopaca tiče najbolje je da ih prokuhate.

U velikoj šerpi treba da pomiješate vodu, sirće, šećer i so i sve pustite da provri. Ostavite da se ohladi. Ako želite baš onaj industrisjki ukus možete da dodate slačicu i biber u zrnu. Sada samo lijepo poredajte oprane kornišone u sterilisane tegle, sipajte pac, stavite plastični pritiskač u svaku teglu, uvjerite se da je pac pokrio krastavce, treba da budu sasvim potopljeni, zatvorite tegle.

U veću šerpu stavite krpu, sipajte vodu, recimo 4 cm i poređajte tegle. Stavite šerpu na ringlu, kada voda proključa, nastavite da sve kuhate još 15 minuta. Izvadite tegle, umotajte ih dekom i ostavite ih do sutra, da se sasvim ohlade i vaša zimnica je gotova!

Vezani članci