Menu Close

RECEPT ZA FANTASTIČNI DŽEM OD MALINA BEZ ŠEĆERA..

Maline su mnogima omiljeno ljetnje voće, a sada od njih možete napraviti sladak i neodoljiv džem koji može dugo da traje.

U ovaj džem nema potrebe dodavati šećer jer će maline tokom pripreme pustiti sladak sok. Može da se priprema i od svježih i od zamrznutih malina. Ovakav namaz idealan je za sve koji žele zdrave slatkiše, a evo recepta! SASTOJCI 8 osoba: 1 kg malina, 1 kašika tečne vanile, malo soka od limuna

PRIPREMA: Maline staviti u cjediljku i oprati. Sipati maline i vanilu u odgovarajuću šerpu i na tihoj vatri kuhati uz stalno miješanje. Ne treba dodavati vodu jer će maline same pustiti sok u kojem će se kuhati. Sok od limuna dodajte pred kraj. Kuhati maline dok ne uvri sva tečnost i dobije se gusta smjesa. U sterilisane tegle pažljivo sipati vreo džem.

Zatvorite poklopcem i okrenite teglu naopako. Pokrijte i ostavite da se ohladi. Na ovaj način u tegli se stvara vakum i nije potrebno dodavati nikakav konzervans. Ovakav džem može da se održi jako dugo i preko zime, kao zimnica. Kada otvorite teglu treba da je upotrebite u što kraćem roku i da je čuvate u frižideru. Džem spremljen na ovaj način mogu da koriste i dijabetičari. Odličan je kao namaz preko integralnog hljeba, za palačinke ili kao dodatak jelima u vidu preliva.

Vezani članci