Menu Close

RECEPT za brze lepinje sa jogurtom bez kvasca..

Budući da za klasične lepinje od dizanog tijesta treba nešto više vremena, a najčešće se vremena nema, idealno riješenje su brze lepinje sa jogurtom. U ovom receptu ne koristi se kvasac, već prašak za pecivo u kombinaciji sa jogurtom pa to uveliko skraćuje vrijeme pripreme. Sve se zamijesi, oblikuje i odmah ispeče.

Trebaće vam otprilike pola sata vremena, malo truda i za čas ćete uživati u mirisu svježeg peciva iz svoje vlastite rerne. POTREBNO: 350 g glatkog brašna, 250 ml jogurta, 1 kaščica soli, 2 kaščice maslinovog ulja, 2 kaščice praška za pecivo

PRIPREMA: Pomiješati u jednoj posudi brašno, so i prašak za pecivo. Dodati jogurt i ulje pa umijesiti tijesto. Prebaciti tijesto na radnu površinu posutu brašnom pa tijesto kratko izmijesiti rukama. Ne smije se mijesiti predugo jer će pogače biti prežilave nakon pečenja.

Podijeliti tijesto na osam dijelova. Svaki dio oblikovati u kuglu pa ga rastanjiti ili rukama ili valjkom za tijesto na debljinu od 1,5 cm. Lepinje peći u rerni prethodno zagrijanoj na 250 stepeni Celzijusa oko 12 minuta. Budite oprezni prilikom stavljanja lepinja u rernu jer je jako vruće. Rerna mora biti jako zagrijana kako bi se lepinje brzo ispekle sa svih strana. Pečene lepinje do posluživanja čuvati zamotane u kuhinjski ubrus.

(Recipeci.com)

Vezani članci