Menu Close

RECEPT ZA BOLJI RAD ŠTITNJAČE: Recept za kremastu krompir-salatu koja hormone dovodi u ravnotežu

S tim poremećajem, koji može utjecati na brojne aspekte života, borila se i Magdalena Wszelaki, certificirana trenerica holističkog zdravlja, koja je osmislila recepte za bolji rad štitnjače, među kojima je i kremasta salata od krompira koju Magdalena opisuje kao iscjeljujuću.

Hipotireoza i hipertireoza najčešći su poremećaji štitnjače, a obje ih je iskusila i certificirana trenerica holističkog zdravlja i osnivačica stranice “Hormones Balance” Magdalena Wszelaki. Magdalena je prvo oboljela od Gravesove bolesti (autoimunog poremećaja koji uzrokuje hipertireozu), a sedam godina kasnije dijagnosticirana joj je Hashimotova bolest (autoimuni poremećaj koji uzrokuje hipotireozu).

Prije šest godina joj je, pak, otkriveno da ima visok estrogen i toksičnost teškim metalima. Nakon što joj klasična medicina nije mogla pomoći, Magdalena je sama počela istraživati mogućnosti izlječenja te je shvatila da je ključ ozdravljenja u obnovi probavnog sistema, ravnoteži nivoa šećera, detoksikaciji jetre i emocionalnom zadovoljstvu, poput ljubavi prema samom sebi.

Zbog promjena koje je učinila, Magdalena se, kako kaže, danas u četrdesetima osjeća bolje nego u dvadesetima. Osmislila je recepte koji, prije svega, pomažu kod Hashimotove bolesti i usporenog rada štitnjače, a među njima je i kremasta salata od krompira, koja kombinira probiotike i prebiotike. Probiotici su kulture bakterija koje su zdrave za normalnu crijevnu funkciju te često sprečavaju štetne bakterije da uzrokuju bolest.

Prebiotici su hranjive tvari koje bakterije upotrebljavaju za rast i razmnožavanje, a u njih spadaju prehrambena vlakna i ugljikohidrati, koji se ne razgrađuju u gornjem dijelu crijeva te dospijevaju u debelo crijevo, gdje se nalazi većina bakterija.

Kako kaže Magdalena Wszelaki, ova salata krcata je hranom koja iscjeljuje. Prije svega, hladan krompir krcat je otpornim škrobom, koji je prebiotik, odnosno hrana za dobru bakteriju. Otporni škrob pomaže dobroj bakteriji da se nastani u crijevima i ostane ondje što dulje i bude efektivna. Nadalje, recept sadrži namirnice bogate probioticima, poput kiselog kupusa. Po želji, kiseli kupus možete zamijeniti laktofermentiranim krastavcima, dakle onima koji nisu fermentirani u sirćetu.

Provjerite i koju hranu trebate izbjegavati ako imate problema sa štitnjačom. Vrijeme pripreme kremaste salate od krompira je 20 minuta, a vrijeme kuhanja 45 minuta, dakle sveukupno malo više od sat vremena. Količina salate u ovom receptu dostatna je za 8 do 10 porcija.

Sastojci za kremastu salatu od krompira:

1 kg crvenih krompira, narezani na četvrtine ako su veliki

1 kašika morske soli

4 trakice slanine

100 grama kiselog kupusa (laktofermentiranog, ne u sirćetu), narezanog

2 kašike senfa

30 grama narezanog mladog luka

100 grama majoneze

30 grama rasola od kiselog kupusa ili 2 kašike jabučnog sirćeta

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 175 Celzijevih stepeni.

Krompire u kori kuhajte u slanoj vodi 45 minuta ili dok ne postanu mekani.

Slaninu pecite 45 minuta ili dok ne dobije lijepu smeđu boju.

Izlijte vodu u kojoj se kuhao krompir i pustite krompire da se ohlade.

Narežite krompir na kockice veličine oko 1 centimetar.

Krompiru dodajte sve ostale sastojke i polagano promiješajte.

Izvor: Zadovoljna.hr

Vezani članci