Menu Close

RECEPT ZA BIJELU KREMPITU NA STARINSKI NAČIN BOLJU NIKAD NEĆETE PROBATI

Nije teško napraviti, a ukus i miris vas vraćaju u bezbrižno djetinjstvo. SASTOJCI: 1 l mlekaij, 4 vanil šećera, 8 kašika brašna, 12 kašika kristal šećera, 250 g margarina, šlag. Kora: 5 bjelanaca, 8 kašika šećera, 5 kašika brašna, 1/2 praška za pecivo

Priprema fila: Od litar mlijeka odvoji se se 200 ml i u to se razmuti 8 kašika brašna. U šerpu sipati ostatak mlijeka, stavi se 4 vanilin šećera i 12 kašika šećera, kad provi mlijeko doda se smjesa sa brašnom i brzo se miješa da se ne stvore grudvice. Možete se poslužite mikserom da bi se fil skuhao kao za puding.

Smjesa se prebaci u plastičnu činiju preko koje se stavi najlon kesa (nikako folija) kako se na gornjem dijelu ne bi stvorila kora. Kad se fil ohladi, doda se margarin, koji ste prethodno dobro umutili da skoro bude bijel. Sve mutite dok se fil ne izjednači i postane skoro bijel kao snijeg.

Priprema kore

Prvo se dobro umite bjelanca, u koji se potom doda šećer. Kad se šećer dobro umiti i sjedini sa bjelancetom, dodaje se postepeno brašno sa praškom za pecivo koje se muti špatulom, nikako mikserom. Izlije se u pleh i peče se na 180 stepeni 20-25 minuta (zavisnoisti od vaše rerne). Kada se kora ohladi, filuje se i dodaje šlag na kraju. Ovaj starinski recept možete osavremeniti dodavanjem malina.

Vezani članci