Menu Close

RECEPT: Sangrija, koktel od crnog vina i ljetnog voća..

Sangrija je voćno vino idealno je za tople ljetne dane, druženja sa porodicom i prijateljima, a možete je lako sami napraviti sangrija je u stvari vino obogaćeno raznim voćem, sokovima, rakijama..fantastičnog je okusa i zbog kombinacije različitog voća vrlo je dekorativna.

Legenda o sangriji

Uživanje u koktelima s vinom poznato je još od antičkih vremena, kada je pijenje čistog vina često padalo u drugi plan i doživljavalo se varvarskim činom, a mlađu sangriju proslavili su Španci opisujući je kao njihov izvorni koktel. Sangrija je po legendi nastala kada su južnu Španiju osvojili Arapi koji su lokalnom stanovništvu zabranili konzumiranje vina pa ga je ono moralo kriti u tegle s voćem pretvarajući se da je to kompot. Kada su ga probali, rođen je novi recept za jak i aromatičan koktel s vinom, čije ime u prevodu znači krv, pa je sangrija sinonim za žestok i jak napitak.

Brojne recepture

Iako ne postoji tačno zapisana receptura, sangrija se tradicionalno priprema od crnog vina, voćnih sokova, likera, mineralne vode i voća kao što su marelice i nektarine. U pripremi se koriste samo najfiniji sastojci, a vino mora biti dobro kako bi i koktel ponio vrhunsku aromu. Iako se najčešće pravi od crnog vina, postoji i sangrija blanka, koja se pravi od bijelog vina i najčešće uz dodatak egzotičnog voća.

Na litar vina ide 250 ml voćnog soka prema želji, kriške voća i malo mineralne vode ili likera. Zavisno od regije u kojoj se proizvodi, u sangriju se dodaje različito voće to mogu biti narezane jabuke, narandže, limun, jagode, borovnice, breskve, mandarine, grožđe i bobičasto voće. U mediteranskim krajevima najčešće se koriste kivi, banane i mango, a na sjeveru kandirano voće, ali kako sangrija podnosi razne improvizacije, možete koristiti i voće koje vam je trenutno pri ruci.

Recept za sangriju

Sastojci: 2 litra crnog vina, 2 breskve, 2 šake kupina, 2 šake malina, 2 kruške, 4 marelice, 1 limun, 2 velike kašike šećera..
Priprema: Ako imate kruške, marelice i breskve koje nisu špricane, samo ih operite. U suprotnom ih obavezno ogulite. Zatim ih nasjeckajte na manje komade jednake veličine. Operite maline i kupine. Iscijedite sok od limuna. U jednoj posudi pomiješajte voće. U veliki bokal ili zdjelu uspite vino pa unutra ubacite šećer i dobro promiješajte.

Zatim dodajte voće i limunov sok pa opet promiješajte. Stavite u frižider da se hladi preko noći. Prije serviranja u bokal ili zdjelu možete ubaciti kockice leda ili jednostavno poslužiti sangriju u čašama u koje ste prethodno stavili led. Možete je procijediti pa poslužiti bez voća, ali bilo bi šteta uskratiti gostima užitak isprobavanja “pijanih” voćkica koje su nekima čak i ukusnije od same sangrije. Dodatni savjet u sangriju ubacite i drugo sočno voće po svom ukusu.

Vezani članci