Menu Close

RECEPT: NAPRAVITE MIRISNI I ZDRAVI SOK OD RUŽE..

Sjećamo se vremena, kada su u ovo doba godine, prozore krasile velike tegle u kojima se pripremao sok od ruža. Da li nema ruža ili se domaćinska navika izgubila?

Kako god, mnogi bi se odrekli svih industrijskih sokova i bili spremni cijeli život da piju sok od ruža. Ukoliko ste ga pili, možete ga napraviti, evo recepta. A ukoliko niste, pa napravite ga i probajte. SASTOJCI: Latice ruže, velike tegle, limuntos, šećer, voda

PRIPREMA: Za ovaj sok koriste se ruže koje su nekalemljene. Uzmite one jako mirisne, što cvjetaju krajem maja. Zato su poznate kao majske ruže, đulbešećer ruža ili jednostavno ruža za sok ili slatko. Rastu grmasto, imaju puno sitnog trnja, stabljika im je tanja i žilavija nego kod ovih ostalih ruža. Cvijet je pun sitnih latica, boje su od svijetlo do tamno roze.

Latice ruže odvojite od peteljki, stavite u tegle veličine 5 litara. Latice sipate tako da budu više od polovine tegle, gotovo puna. Dodajte dva limuntosa i nalijte vodom. Latice će se podići na vrh. Tegle poklopite tanjirićem za kafu ili folijom. Nikako nemojte zatvarati tegle zatvaračem, sok će se ukiseliti i ubuđati. Tegle ostavite da stoje na sunčanom mjestu desetak dana (možda i koji dan duže), dok voda ne postane roze boje, a latice izgube potpuno svoju boju i budu, prosto sivkaste.

Dobijeni sok precjedite i izmjerite koliko ste tečnosti dobili. Koliko litara tečnosti – toliko kilograma šećera dodajete u tečnost. Sve izmiješajte i ostavite na hladno mjesto da se šećer potpuno istopi. Sok naspite u flaše i dobro zatvorite. To što ste dobili je sirup soka od ruže. Po želji ga razblažite vodom i služite uz par kriški limuna i par kockica leda.

Ovako spremljen može stajati na hladnom i mračnom mjestu tj. u frižderu nekoliko mjeseci.. Dio soka možete nasuti u plastične flašice i zalediti i tako piti sok od ruža cijelu zimu. Ukoliko nećete sirup, ne morate ga šećeriti u toku pripreme, nego prije posluženja zasladite sa šećerom ili medom.

Vezani članci