Menu Close

AKO RANIJE VEČERATE POMAŽE VAM SAGORJETI SALO I SNIZITI ŠEĆER U KRVI..

Kalorije su kalorije, bez obzira na to kad ih unosite. Povećanje kilograma uzrokovano je unošenjem više kalorija nego što ih sagorite, ali cijela priča možda i nije toliko jednostavna.

Novo istraživanje otkriva da bi vrijeme kada jedete moglo imati značajnu ulogu u održavanju tjelesne težine. Prema istraživanju objavljenom u magazinu Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, jedenje kasno navečer povezuje se s debljanjem i povišenim šećerom u krvi, bez obzira na to radi li se o istom obroku koji biste pojeli i ranije u danu.

Odlučili smo napraviti istraživanje u sklopu kojeg smo zdrave ljude natjerali da jedu u dva različita vremena. Kontrolirali smo njihovu prehranu i nadzirali vrijeme kad idu na spavanje – izjavio je autor studije dr. Jonathan C. Jun sa Univerziteta Johns Hopkins za Healthline.
Jun i njegov tim su okupili 20 dobrovoljaca (deset muškaraca i deset žena) kako bi ispitali kako njihova tijela metaboliziraju večeru koju jedu u 22 umjesto u 18 sati. Svi su sudionici išli spavati u 23 sata.

Nalazi pokazuju da im je razina šećera u krvi bila viša, a količina sagorjelih masti niža. Nismo se iznenadili. Razina šećera u krvi bila je gotovo 20 posto viša, a sagorijevanje masti smanjeno za deset posto – dodaje dr. Jun te napominje da ovi efekti mogu biti izraženiji kod pretilih osoba ili onih s dijagnosticiranim dijabetesom. Iako je ova studija provedena na malom broju ispitanika, naučnici smatraju da jasno ukazuje da bi trebalo izbjegavati kasnonoćne obroke i večerati ranije, prenosi Index.

Preporuka je da kasno poslijepodne pojedete manju proteinsku grickalicu, recimo grčki jogurt s orasima, ako znate da ćete kući doći kasno. Malo ćete suzbiti apetit i kasnije pojesti manje. Birajte za večeru jela poput salate s piletinom, pola sendviča i voće ili šalicu juhe od povrća te čašu mlijeka s manje masnoće. Ako želite skinuti kilograme ili održavati tjelesnu težinu, ciljajte da najobilniji obroci u danu budu doručak i ručak – preporuka je Lise K. Diewald iz centra za prevenciju pretilosti i edukaciju MacDonald.

Vezani članci