Menu Close

Profesionalni kuvar otkriva: Ovo su najveće greške kod pripreme mesa..

Profesionalni kuvar Adam Liaw, pobjednik drugog serijala MasterChef Australia, ukazao je na najčešće greške koje se prave u kuhinji, pozivajući svoje pratioce na Twitteru da se slobodno ne slože s njim, ali ističući da su njegove tvrdnje tačne.

Prvi mit koji je Liaw razotkrio vezan je za kuvanje u vinu. Opšte poznata praksa i bezbroj savjeta tvrde da je potrebno da vino bude kvalitetno, ali Adam se ne slaže s tom tvrdnjom. “Nakon što ste skuvali svoje vino s nekoliko kilograma mesa i povrća, da ne znate, teško biste pretpostavili da je tu bilo vino, a kamoli da je bilo dobro”, tvrdi Liaw.

Prema njegovim riječima, ova praksa ne treba se primjenjivati jer “samo uzalud trošite dobro piće”. Kako Liaw navodi, mariniranje hrane nema svrhu, osim ako se ne marinira meso koje je tanko izrezano. Prema njegovim riječima, ako su komadi deblji, marinada ne “prodire u meso”, što znači da začinski dodaci uglavnom ostaju samo izvana.

“To dovodi do toga da meso i začini izgore, a da se s vanjske strane meso ne skuva kako treba”, kaže Liaw. Patlidžan je lagano povrće koje se može koristiti gotovo uz svako jelo, osim što postoji onaj dosadni dio pripreme koji zahtijeva da se prvo zasoli, a nakon što upije so, ispere u vodi. Prema tvrdnjama Adama, ova je praksa čista zabluda. “Patlidžani nisu gorki već 50 godina”, kaže on, dodajući: “Probajte sirov patlidžan, ima okus kao nedozrela jabuka.”

(Index.hr)

Vezani članci