Menu Close

PRIPREMITE PARADAJZ U TEGLAMA: NI JEDAN SOS MU NIJE RAVAN..

Pored toga što je ukusan, naučnici poručuju da je paradajz jako zdrava namirnica: nema škroba, ima nisku kalorijsku vrijednost, a pun je vitamina i važnih antioksidanasa.

Likopen je odgovoran za veliki dio interesa za proučavanje paradajza. Ovaj čudotvorni i jako učinkoviti antioksidans nam pomaže da se oslobodimo štetnih slobodnih radikala u tijelu koji mogu naštetiti našim stanicama. Konzumiranje svježeg paradajza pomaže da se smanji loš kolesterol i nivo triglicerida. Osim toga, sprječava neželjenu agregaciju (nakupljanje) stanica u krvi – faktor koji je posebno važan u smanjivanju rizika od srčanih tegoba.

U nedavnoj studiji, od 26 namirnica paradajz i grah su bili na vrhu popisa kada je u pitanju zdravlje srca. Paradajz je vrlo dobar izvor kroma, koji pomaže pri regulisanju razine šećera u krvi. Vitamin A iz paradajza će učiniti kosu sjajnom i jakom. Pomaže pri sprječavanju bubrežnog kamenca, može smanjiti hronične bolove i bori se protiv raznih vrsta upala.

Više studija je povezalo prehranu koja uključuje redovno konzumiranje paradajza sa smanjenim rizikom od nekih neuroloških bolesti (uključujući i Alzheimerovu bolest). Nekoliko drugih studija je povezalo konzumiranje ovog super-citrusnog voća sa smanjenim rizikom od pretilosti. Paradajz se bori protiv impotencije, te pomaže da se poveća broj spermija. Također je snažan čistač krvi, a pomaže i u čišćenju infekcije urinarnog trakta.

PARADAJZ U TEGLAMA

SASTOJCI: 2kg paradajza, 2 kašičice šećera, 2 kašičice soli, malo svježeg bosiljka..
PRIPREMA: Paradajz iskrižati, pa spuštati prvo u ključavu vodu na 30 sekundi, zatim iz ključave u hladnu na 30 sekundi. Ovim postupkom postižemo da se paradajz lijepo oguli od kožice. Oguliti paradajz i sjeći ili na polovine ili na četvrtine u zavisnosti od želje. Redati u sterilisane tegle, i dodati listiće bosiljka po želji i ukusu. Dobro zatvoriti. Zatim ih kuhati u vodi 35 do 40 minuta. Ostaviti da se same ohlade, najbolje preko noći.

Vezani članci