Menu Close

PRIPREMITE OVAJ RECEPT: BANANE I VODA – PRIRODNI LIJEK ZA DJEČJI KAŠALJ..

Ljekovita krema od banane je odlično prirodno sredstvo protiv kašlja čija je učinkovitost provjerena i u liječenju upornog kašlja te bronhitisa.

Posebno je djelotvorna kod djece, ali i kod odraslih. Ukusna je, zdrava i vrlo hranjiva te blagotvorno djeluje na želudac, piše portal svezabebe.ba. Ako vaše dijete muči bolesno grlo i kašalj- obavezno probajte napraviti ovu čudesnu kremu. Vrlo se jednostavno priprema.

Sastojci: 2 srednje zrele banane (najbolje su one na tačkice), 2 kašičice šećera ili meda (ako ćete dodavati med, treba ga dodavati kad se smjesa malo ohladi jer med gubi svoja svojstva na visokim temperaturama), 400 ml kipuće vode

Priprema: Ogulite banane. Dobro ih zgnječite vilicom ili kašikom (najbolje drvenom ili plastičnom da ne potamne). Dodajte šećer i dobro promiješajte. Zalijte s kipućom vodom, poklopite i ostavite da odstoji 30 minuta. Ako koristite med, njega dodate na kraju, kad se ova smjesa ohladi. Smjesu procijedite kroz plastičnu cjediljku (ne morate ako ne želite).

Konzumacija: Uvijek lagano zagrijte smjesu i konzumirajte je četiri puta dnevno (oko 100 ml). Svaki dan napravite novu dozu – lako je. Za par dana kašalj će prestati. Ne trebaju vam skupi lijekovi!

Banana je meko voće koje povoljno djeluje na naše grlo. Lako se guta i ne izaziva bolove ako nam je grlo već upaljeno. Pored toga, banane su bogate vitaminom C, B6 i kalijem, a imaju i nizak glikemijski indeks.

Vezani članci