Menu Close

PRIPREMITE LEDENU KAFU: JUTARNJI NAPITAK S MANJE GORČINE I KISELINE..

Hladno pripremljena, ili cold brew kafa se baš kao i ledena kafa, pije hladna, ali se radi drukčije. Za cold brew voda se ne grije, a rezultat je napitak s manje gorčine i kiseline te više voćnosti – obzirom da je kafa voće, to se i traži.

Za cold brew način pripreme potrebno je ponešto strpljenja. Prvi korak je mljevenje zrna kafe. Pazite da je ne sameljete previše sitno; neka zrna budu grublja nego kod pripreme turske kafe. U staklenku ubacite kafu i prelijte je vodom. Kratko promiješajte i ostavite 12 sati. Nakon što odstoji procijedite je kroz filter ili gazu.

Na gram kafe neki profesionalci stavljaju oko 16,7 g vode. Japanski cold brew ide korak dalje od običnog, a rezultat je još više arome i slatkoće pa ako niste navikli na slađu kafu šećer vam možda neće ni trebati. Japanska hladna kava se može praviti i os vrele vode, a ovo je recept:

Sastojci: 28 g kafe, 230 ml vode, 230 g leda (oko 8 kocki leda). Priprema: Sameljite kafu i zakuhajte vodu. Stavite led u vrč za pour over kafu, a kafu stavite u filter iznad leda. Polako izlijevajte vruću vodu i ostavite da kaplje po ledu. Uživajte u jedinstvenom okusu

Izvor: hayat.ba

Vezani članci