Menu Close

PRIPREMITE DŽEM OD VIŠANJA..

Prijedlog za savršeno jutro.

SASTOJCI: 2 kg višanja očišćenih od koštica, 1,2 kg kristal šećera, 2 limuna (svježe iscijeđena), 1 litra soka koje višnje puste + obična voda. PRIPREMA: Višnje operite, očistite od peteljki i koštica pa sakupite sok koji su u međuvremenu tokom čišćenja pustile višnje. Sok koji ste sakupili izmjerite pa mu dodajte onoliko vode koliko je potrebno da dobijete 1 litru soka.

Višnje zajedno sa sokom i šećerom stavite u jednu veliku šerpu, prelijte svježe iscijeđenim sokom limuna, pa na laganoj vatri uz povremeno miješanje kuhajte otprilike oko 1 i po sat. Pred kraj kuhanja pasirkom za pire krumpir ili štapnim mikserom usitnite kuhane višnje. Kako bi provjerili da li je džem gotov na maleni tanjurić nakapajte malo kuhanog džema.

Ukoliko je džem gust, tj. ne razlijeva se po tanjuriću, slobodno ga možete maknuti s vatre. Oprane i osušene (čiste) staklenke poslažite na mokru krpu, u njih ulijte još vrući džem pa ih tako nepoklopljene stavite na kuhinjsku rešetku u pećnicu oko 1 sat na 100 stepeni. Vrata pećnice ostavite poluotvorena.

Vezani članci