Menu Close

PRIJEDLOG ZA DORUČAK: PRIPREMITE EKSTRA PAHULJASTE PALAČINKE

S obzirom na to da na tržnicama još uvijek ima jagoda, trešanja, višanja, a pristižu i maline, bila bi prava šteta ne iskoristiti ih za pripremu fotogeničnog klasika – pahuljastih palačinki sa sezonskim voćem.

Imaj na umu da će palačinke biti naročito pahuljaste ako izbjegneš četiri česte i banalne greške. Vrlo je važno da tijesto ne miksaš dugo jer ćeš istisnuti sve mjehuriće zraka, zbog čega će palačinke biti tanušne. Uz to, pripazi na rok trajanja svog praška za pecivo i pusti da tijesto odstoji barem deset minuta. I na kraju – nemoj ih nasilno okretati i gnječiti.

SASTOJCI: 130 g prosijanog glatkog brašna, 2 kašikice praška za pecivo, Prstohvat soli, 2 kašike bijelog šećera, 180 ml + 2 kašike mlijeka, 1 veliko jaje, 2 kašike maslaca, 1 kašikice ekstrakta vanilije, suncokretovo ulje

PRIPREMA: Pomiješaj brašno, sol, šećer i prašak za pecivo. U drugoj posudi izmiksaj jaja s mlijekom, ekstraktom vanilije i otopljenim maslacem. Pripazi da se maslac ohladi. Ulij mokre sastojke u smjesu brašna i dobro promiješaj. Pusti da tijesto odstoji desetak minuta. Zagrij malo ulja na tavicu pa oblikuj palačinke od tri do četiri žlice smjese. Palačinku okreni kad poprimi zlatnu boju i na površini se stvore mali mjehurići. Peci je još minutu s druge strane, provjeri boju pa je izvadi. Ponovi postupak s ostatkom tijesta.

Vezani članci