Menu Close

PREVIŠE CRVENOG MESA MOGLO BI UBRZATI STARENJE..

Previše crvenog mesa moglo bi ubrzati starenje, tvrde naučnici iz Škotske i Njemačke.

Naime, oni su došli do zaključka da održavanje željeza u krvi na zdravoj razini može biti ključ dugovječnosti. Analizirali su podatke više od milion ljudi kako bi pokušali doći do odgovora zašto jedni stare sporije, a drugi brže. Izuzetno smo uzbuđeni zbog ovog otkrića koje sugerira da visok nivo željeza u krvi ubrzava starenje.

Nagađamo da bi naše otkriće moglo pojasniti zašto se velik udio crvenog mesa u prehrani povezuje sa stanjima kao što su srčane bolesti – rekao je autor rada Paul Timmers sa Univerziteta u Edinburghu. U svojoj studiji naučnici su se usredotočili na životni vijek, raspon zdravlja i dugovječnost. Na temelju analize utvrdili su deset regija ljudskog genoma za koje se čini da su povezane s tri navedena faktora.

Osim toga, analize su sugerirale da su oni koji ne unose previše željeza povezani sa zdravim i dužim životom. Pretjerano visoke ili niske razine željeza prethodno su se povezivale sa stanjima kao što su Parkinsonova bolest, bolesti jetre i pad imunoloških reakcija. Preporuka britanske Nacionalne zdravstvene službe je unositi 14,8 mg željeza dnevno ako ste žena u dobi od 19 do 50 godina, te 8,7 mg za muškarce starije od 18 i žene starije od 50. Cjelokupno otkriće objavljeno je u časopisu Nature Communications.

Vezani članci